Türk Kızılayı Samsun Şubesi 29 Ekim-4 Kasım Kızılay Haftası nedeniyle “Temmuz Yarısı Vatan Yarası” konulu konferans düzenledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansa Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Dr.Habib Demirel, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Kızılay gönüllüleri katıldı.
Türk Kızılayı ile ilgili yapılan sunumların ardından açılış konuşmasını yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Biz tarihimiz boyunca sürekli insanlara iyilik, merhamet ve adalet getirmeye gayret ettik. Kızılaycılık milletin zor zamanında onun direncini arttırmak için, milletin düştüğünde onun elinden tutup kaldırmak için, biz bugün dünyanın 135 farklı ülkesinde çalışıyoruz. Sadece bu sene Somali’ye 2 gemi gönderdik. Her bir gemi 11 bin ton gıda taşıdı. Gazze’ye 2 gemi gönderdik. Yemen’e bir gemi gönderdik. Gazze’ye üçüncü gemiyi göndermek için hazırlıklarımız devam ediyor. Bir taraftan ülkemizin içerisinde terör mağduru insanlarımızın elinden tutmaya çalışıyoruz. Bir taraftan Suriye’deyiz. Suriye’nin içerisine Kızılay olarak krizin başladığı günden bugüne kadar 28 bin TIR yardım malzemesi gönderdik. Biz o kardeşlerimizi eğer orada desteklemezsek onlar ya orada ölecekler, ya da bizim kapımıza dayanacaklar. Suriye’ye her gün ortalama 20 TIR yardım malzemesi gönderiyoruz. Sadece Suriye değil, Musul, Irak’a da gönderiyoruz. Irak içerisinde 2 mülteci kampında yaklaşık 30 bin insana bakıyoruz. Bu sayı şimdi 100 binlere doğru tırmanıyor. Yani dünyanın neresinde bir sıkıntı varsa biz ayrım gözetmeksizin onlara yardım etmeye çalışıyoruz” dedi.
Çocuklarımıza ve torunlarımıza yurttaşlık bilinçlerini aşılamamız gerektiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Temmuz Yarısı Vatan Yarası, 15 Temmuz akşamını anlatan ülkemizin insanın ortaya koyduğu performansı, direnci, vatanı ve milleti ile ilgili bölünmez bütünlüğü adına neler yapabileceğini gösteren efsanevi kahramanlık hikayeleriyle dolu bir geceydi. 15 Temmuz sabaha bu kahramanlık öykülerini yüreğimizde hissederek anlatabileceğimiz bir sabah oldu. Tersi de olabilirdi. Tersi, ülkemizin parçalanmasıydı. Ülkemizin hain, etrafındaki küresel güçlerin kendilerine göre bir takım hesabı olan Anadolu yaylasını parçalayarak kendi emirleri doğrultusunda kullanması gibi bir sonuç olurdu. Bu topraklarda artık şerefimizle, onurumuzla yaşayamaz hale gelirdik. İlahi mahşere gittiğimizde hepimiz dedelerimiz, babalarımızla karşılaştığımızda bize şu soruyu sorarlardı, ‘utanmadınız mı bu ülkenin birliğini, beraberliğini bir avuç haine teslim ettiniz. Biz bu ülke için size kurarak emanet ederken, verdiğimiz canları biz boşuna mı verdik’ derlerdi. Güçlü olmamız gereken bir coğrafyada yaşıyoruz. Çocuklarımıza mutlaka babaları değilse dedeleri, dedeleri değilse dedelerinin babasının bu topraklarda için bir yerlerde öldüğünü anlatarak, gerekirse kendilerinin bile ilahi mahşerde ‘torunum hoş geldin, bu ülke için yapman gerekeni yapmadan geldin’ demelerini istemiyorlarsa, yurttaşlık bilinçlerinin ve bu ülke için yapılması gerekenleri anlatmamız gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.
15 Temmuz’un bir milat olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “15 Temmuz bizim için bir milat. İkinci bir milat, ikinci bir Kurtuluş savaşıdır. Böyle bir şey bir daha bizim milletimiz yaşamayacak. Türk tarihinde de böyle bir şey yok. Ama dünya tarihi incelendiğinde kendi elleriyle yetiştiği insanların yine kendi insanına, topla, tankla, uçakla saldırdığı bir başka ülkede yoktur. Bu zihniyeti olan insanları masaya yatırmak gerekiyor. Nasıl oluyor da bunların beyinleri yıkanıyor. Bu düşünce yapısının mutlak suretle irdelenmesi, ortaya konulması ve bu tarz sapkın düşüncelerin en azından gençlerin bu hataya düşmemesi adına özel çalışma yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Türk Kızılayı’na emeği geçenlere plaket verilip, hatıra fotoğrafı çektirdi.