Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın emlak alım satımında ortaya çıkan mağduriyetleri önlemek için harekete geçmesi yasal kapsamda çalışan emlakçılarda memnuniyete neden oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, Taşınmaz Ticaretinin Düzenlenmesi Yönetmeliği için çalışmalara başlayan bakanlığın emlak satışına yönelik aracılık, danışmanlık ve bu kapsamda yürütülecek diğer faaliyetlere ilişkin usul ve esasları belirleyecek yönetmelik çalışması yaptığını hatırlattı.
Düzenlemede, taşınmaz ticareti yapanlarda aranacak şartların da belirleneceğini, emlakçıların, taşınmaz ticaretini yaparken uyması gereken ilkeler, yerine getirmesi gereken kriterler ve alacakları ücretlerin yönetmelikle düzenleneceğini ifade eden Taflan "Emlakçıların, taşınmaz alacak vatandaşlardan yüksek tutarlarda komisyon alması ve farklı ücretler talep etmesi önlenecek. Böylece tüketici mağduriyeti de önlenmiş olacak. Emlak alım satımından elde edilecek ticari kazanç, belli bir düzene oturtulacak. Düzenleme ile emlakçılık mesleğine yönelik kriterler belirlenecek, emlakçılara sertifika alma zorunluğu getirilecek. Sertifika zorunluluğu halen emlakçılık yapanlar için de geçerli olacak. Kurallara uymayanların yetkisi iptal edilebilecek. Düzenlemede, taşınmaz ticareti yapanlarda aranacak şartlar da belirlenecek. Bu çerçevede emlakçılara yönelik bazı kriterler getirilecek. Her emekli emlakçılık yapamayacak. Emlakçılara, mesleki yeterlilik kriteri, eğitim ve sertifika şartları getirilecek. Sertifika sahibi olmayan emlakçılık yapamayacak. Halen emlakçılık yapanlar da dahil herkes için bu şartlar geçerli olacak. Bazı emlakçıların yetkisinin iptali gündeme gelebilecek" dedi.
Emlak danışmanlarının işinin sadece camlara branda, afiş asmak ve internetten ilan vermek olmadığını vurgulayan Taflan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Emlak sektöründe, emlak danışmanları tarafların en büyük güvencesi olmak zorundadır. Emlak danışmanlık kursları ayrıca bu açıdan önem arz etmektedir. 120 saatlik emlak danışmanlık kursunun bir amacı da büyük ve önemli olan emlak sektörüne hizmet verecek olan kurs süresince görmüş oldukları dersleri, iş yerinde ve sahada da verimli hale getirmeleridir. Ne kadar bu konulara vakıf olunursa vatandaşlara daha sağlıklı şekilde hizmet verilir."