İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, 150 çalışanı bulunan iş yeri sahibinin çocuğunu devlet memuru yapmak istediğini ifade ederek, bunun üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. 

Bağcılar Belediyesi ile İÜ'nün ortaklaşa düzenlediği "Yeni İş Fikirleri ve Girişimcilik Semineri"ne, Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İkitelli Hizmet Merkezi Müdürü Özay Cebeci, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Bahadır Tuzcu ve Kevser Isı Grubu Finansal Üst Yöneticisi İsmail Bülent Karayel katıldı.

İletişim ve Girişimcilik Danışmanı Remzi Durmuş'un moderatörlüğünü yaptığı seminerin açılışında konuşan Çağırıcı, eğitimin her safhasında yer almaya çalıştıklarını belirterek, üniversiteler, KOSGEB ve İŞKUR gibi kurum ve kuruluşlarla eğitime ve girişimciliğe yönelik projeleri hizmete sunduklarını anlattı. Çağırıcı, devletin girişimcilik konusunda ortaya birçok proje koyduğunu aktardı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat ise girişimciliğin her şeyin başı olduğunu belirterek, Osmanlı döneminde girişimci ocakları olan Ahilik birliklerinin dünyaya model olduğunu söyledi.

Tanzimat döneminden itibaren halkın kafasına devlet memurluğunun yerleştiğini vurgulayan Murat, "Bu bizim açımızdan çok acı sonuçlar doğurdu. Ahi birlikleri loncalaştı ve gayrimüslimlerin çoğunluğa geçtiği kurumlar haline geldi. Osmanlı'da girişimcilik anlayışı rafa kaldırıldı. Devlet memurluğu öne çıktı. Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar bu durum devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

İzmit'te 150 çalışanı olan bir sanayicinin milletvekilinden oğlu için iş bulması talebinde bulunduğunu anlatan Murat, "Milletvekili ürkmüş. 150 çalışanı bulunan iş yeri sahibi çocuğunu devlet memuru yapmak istiyor. Bu üzerinde düşünülmesi gereken noktadır" değerlendirmesinde bulundu.