Karabük Orman İşletme Müdürlüğü Keltepe bölgesinde bulunan ve 200 yıllık çam ağacı restore edildi.

Karabük'te Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin sergilendiği Safranbolu ilçesindeki tarihi konakların yanı sıra anıt ağaçlar da restore edilip gelecek nesillere aktarılıyor. Karabük Keltepe mevkinde bulunan ve halk arasında Akdede Kocaçam olarak bilinen ve Karabük'ün manevi kurucusu Horasanlı Evliya Bahattin Gazi Hazretlerinin ölümünden önce dinlenip ikindi namazını kıldığı ve 200 yıllık çam ağacı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından özel bir yöntemle restore edildi.

Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzun bu tür çalışmanın bölgede ilk defa yapıldığını belirterek, ”Keltepe mevkiinde bulunan bu anıt ağacın gövdesi bir insan girecek şekilde kavuk oluşmuş idi. Orman İşletme Müdürlüğü olarak ağacın ömrünü uzatmak için, ilk olarak çürümüş olan kısımları temizledik. Ondan sonra özel ilaç ile ilaçladıktan sonra içine PVC kaplı sıva ile bir kalıp ile poliüretan köpük ile kavuğu kapladık. Böylece bu ağacı rüzgar ve fırtınalara karşı korumuş olduk. Dallarını da özel bir aşı ile koruyup etrafını da ağaç çitle koruma altına aldık.

AĞACIN ÖMRÜNÜ UZATTIK

Bu yöntemle ağacın ömrünü uzattık diye düşündüklerini belirten Uzun, ”Böylece fırtına, rüzgara karşı ağacın ömrünü uzattık diye düşünüyoruz. Ağaç 180-200 yıllık bir ağaç. Hem yaşlı hem de gövdesinin kavuk şeklinde olması nedeniyle her an devrilmesi mümkündü. Bu tedbirleri alarak ağacın ömrünü uzatmış olduk. Ayrıca ağacımızı gelecek nesillere aktardık” dedi.