Avustralyalı araştırmacılar, ameliyatlarda kullanılmak üzere 3 boyutlu yazıcılarla kafatası parçaları üretmeye başladı. Böylece yapımı 5 bin doları aşan kafatası parçaları, hem 300 dolara düşmüş oldu hem de daha kısa sürede üretilebilir hale geldi. Tıpta yaşanan bu gelişme, herhangi bir nedenle kafatasının bir bölümünü kaybeden veya tekrar kullanamayacak hastalar için umut ışığı oldu.

Sydney Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yaralanmalar sonucu kafatasında oluşan hasarlı bölümler için 3 boyutlu yazıcılarla çok hassas ölçümler yapılarak birebir aynı parçayı üretmeyi başardı. Araştırma ekibinin başındaki biyomedikal Mühendis Dr. Philip Boughton, "Yeni yöntemle üretilen kafatası parçaları, başarılı bir şekilde ciddi kafatası yaralanması olan muhtelif vakalarda uygulandı." açıklamasında bulundu.

Kafatasının bir bölümünü kaybeden hastalarla sık sık karşılaştıklarını ifade eden Dr. Boughton, "Kafatası yaralanmaları, motor kazalarına varıncaya kadar çok çeşitli olaylar sonucu oluşabiliyor. Nitekim, en son vakalardan birisinde bir pervanenin neden olduğu kafatası parçalanması söz konusuydu. Bu tür ciddi yaralanmalarda, kafatası parçalarını tekrar kullanmak mümkün değil. Biz radyoloji bölümünde kafayı tarayarak yok olan kafatası parçalarının hassas ölçülerini elde ediyoruz. Ardından kemik çimentosu adı verilen bir karışımla çalışıyoruz.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Sydney Liverpool Hastanesi'nde çalışmalar yapan beyin cerrahı Dr. James Van Gelder, steril bir ortamda yapılan kafatası parçalarının üretiminin haftalar alabildiğini; ancak 3 boyutlu yazıcılarla artık hem daha hassas ölçülerde hem de daha kısa zamanda bu parçaların oluşturulabildiğini açıkladı. Kafatasında oluşan yüzde 20 ila 40 oranındaki hasarlı bölgelerin artık yeni yöntemle birkaç gün içinde üretilebildiği ifade edildi. Ayrıca, bu parçaların üretiminin 3 boyutlu yazıcılarla 300 dolar gibi çok ucuz bir maliyeti olduğuna dikkat çeken uzmanlar, halihazırda bu rakamın 5 bin doları geçtiğini ifade ediyor.