İzmir'de 19 Ağustos 2014 tarihinde emniyet mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonun davasına, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Davaya, tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Adliye önünde toplanan İzmirliler de polislere destek vermek üzere adalet nöbetine başladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, adliye önünde toplu halde basın açıklaması yapılmasını yasaklaması üzerine üçer beşerli gruplar halinde yürümeye başladılar. Vatandaşlardan bazıları, “Durmak yasaksa yürürüz, yürümek yasaksa yerde yatarız, yatmak yasaksa yerde yuvarlanırız ama yine de bu demokrasi nöbetine devam ederiz.” dedi.

İzmir merkezli 13 ilde, önleme dinlemesi yapan polislere yönelik operasyon düzenlenmiş ve 32 kişi gözaltına alınmıştı. Sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından, aralarında Batman eski İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve eski Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 11 polis tutuklanmış, 21 polis ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İddianamenin İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından yapılan tutukluluğa itiraz sonucu, yaklaşık 40 gün tutuklu kalan 11 polisin tamamı tahliye edildi. Tahliye kararını veren İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dokuz sayfalık gerekçeli kararında, tutuklamalara gerekçe olan suçlamalarla ilgili değil somut delil, olgu dahi bulunmadığına dikkat çekmiş, örgüt suçlamasını "hukuki garabet" olarak değerlendirmişti.

İZMİRLİLER ADALET NÖBETİNDE

Destek için adliye önünde toplanan İzmirliler, “Allah var, gam yok", "İzmir burada, adalet nerede?” sloganları attı. Bu sırada İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, adliye önünde toplanma ve basın açıklaması yapmayı yasakladığı yönünde bir bilgi geldi. Bunun üzerine grup adına açıklama yapan sözcü, savcılık talimatını aktardı. Vatandaşlar da üçer beşerli gruplar halinde adliye binası önünde bir ileri bir geri yürümeye başladı.

'DURMAK YASAKSA YÜRÜRÜZ, YÜRÜMEK YASAKSA YATARIZ'

Ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizler bulunan vatandaşlar, adliye önünde durmadan yürüyerek polislere destek vermeye başladı. Bazı vatandaşlar yürüyerek polislere destek olurken kadınlar ise Kur'ân, Cevşen ve dualar okudu. Adliye önünde yürüyen vatandaşlar, “Durmak yasaksa yürürüz, yürümek yasaksa yatarız, yatmak yasaksa yuvarlanırız ama yinede demokrasi nöbetine devam ederiz.” dedi. Bazı vatandaşlar da, “Savcılıktan yazılı bir belge gelmiş. Bunu şöyle görüyoruz, burada biz demokrasi için toplanıyoruz. Burada taşla sopayla durmuyoruz, kaldırımları sökerek adalet sarayına fırlatmıyoruz. Sadece biz burada polislerin yanında olduğumuzu, haksızlığa uğradıklarını belirtmek için buradayız ama maalesef bunu bile engelleyenler var. Zalimin zulmü varsa mazlumun Allah’ı var. Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner. Bu insanlar buradan giderken arkalarında bir çöp bile bırakmıyorlar. Üzülüyoruz, asıl vatanın bu evlatlarına bu zulüm neden? Biz yapılanları Allah’a havale ediyoruz. Allah, Adil–i Mutlak'tır. Bunun hesabını bizzat Rabbimiz soracaktır.” dedi.