Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, İstanbul Adliye Sarayı’nda terör eylemi sonucu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin doğrudan doğruya bir güvenlik zafiyeti sorunu olduğunu söyledi. Çıtırık, “Bu güvenlik zafiyeti nereden kaynaklanmıştır? Bunları aramak yerine olayın avukatların adliyeye girişleriyle irtibatlandırılması son derece üzücü ve kınanacak bir hadisedir. Bu nedenle kimse avukatları bir günah kesici olarak ilan etmemeli, avukatlar üzerinden kara propaganda yapmamalı, haksız ithamlarda bulunmamalı.” dedi.
Avukatlar Haftası dolayısı Atatürk Parkı’nda tören düzenlendi. Baro Yönetim Kurulu Üyeleri ile avukatların katıldığı programda Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baro Başkanı Çıtırık, son derece sıkıntılı ve her yönüyle zorlu günlerden geçildiğini kaydetti. Türkiye’de uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer düzenlemelere rağmen, avukatlığın hala şekli bir unsur olarak görüldüğünü, ‘olsa da olur, olmasa da’ mantığı ile hareket edildiğini dile getiren Çıtırık, avukatlık mesleğini yargının kurucu unsurlarından bir olduğunu yok sayan bir zihniyetle karşı karşıya bulunduklarını ifade etti. Avukatların her türlü baskı, taciz ve engelleme olmaksızın mesleklerini yerine getirebilmeleri için devletlerin imzaladığı uluslararası sözleşmelere dikkat çeken Çıtırık, “Ama bugün artık avukatların yerlerde süründükleri, coplandıkları, cübbeleri yırtıldıkları, baro başkanlarının dövüldüğü, görevlerini yerine getiren baro başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin yargılandıkları bir dönemde geçilmektedir. Siyasi iktidar tüm uygulamaları ile Türkiye bir parti devleti; AKP eşittir devlet anlayışı ile yönetmekte. Parlamenter demokratik rejimin ve anayasada güvence altına alınmış hakların askıya alındığı bir süreçten geçilmekte. Türkiye artık ilan edilmemiş bir açık faşizmi yaşamaktadır. Bu saldırıların her geçen gün boyutlarının daha da artmasından ve çeşitlilik kazanmasından da somut bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Adana Barosu olarak duruşumuz net ve açıktır.” diye konuştu.

Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukatların ve onun örgütlü sesi olan barolar, iddia ve karar makamlarıyla yargının bir bütün olduğunu hatırlatan Mengücek Gazi Çıtırık, “Yargıda iddia ve karar makamı var ama savunma yok, dediğiniz zaman zaten adil yargılanma olmaz; yargılamadan bahsedilemez. Ülkede tansiyonu yükseltmenin bir anlamı yoktur. Avukatları günah keçisi haline dönüştürmenin bir manası yoktur. Avukatların tutuklandığı, yerde sürüklendiği her türlü haksız muameleye tabi tutulduğu bir memlekette avukatlar günü kutlanmalı mı kutlanmamalı mı, bunun takdirine halkımıza bırakıyorum.” şeklinde konuştu.