Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçarak yıllar önce Türkiye'ye sığınan ve Hatay'a yerleşen Afgan kökenli vatandaşlar Nevruzu coşku ile kutladı. Her yıl 21 Mart tarihinde kutlanan Nevruz'u, havanın yağışlı olması nedeniyle 29 Mart tarihine alan Afgan vatandaşlar, yaşadıkları mahallede 16 ayrı kazanda ünlü 'Özbek' pilavlarını pişirdi.

Afganistan Özbek Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Abdulmaruf Yıldız, 5 bin yıldır Nevruz Bayramı'nın kutlandığını anlattı. Yıldız; Nevruz'un, Afganistan'da yeni yıl anlamını taşıdığını, baharın gelişini farklı etkinliklerle kutladıklarını söyledi. Nevruz'un Afgan Kökenli Özbek vatandaşlar için ne anlama geldiğini aktaran Yıldız, "Bilindiği gibi Nevruz Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminin yılbaşı olması nedeniyle önem arzetmektedir. Onun için 5 bin yıllık bir tarihi vardır. Bu nedenle çok coşkulu bir şekilde kutlanır." dedi.

Nevruz dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikler hakkında da bilgi veren Yıldız, "Genellikle yemekler pişirilir. Sadece Nevruz'a özel Sümelek dediğimiz bir tatlı pişirilir. Buhara (Özbek) Pilavı pişirilir ve konuklara dağıtılır. Mezarlık ziyaretleri yapılır. Şenlikler, spor müsabakaları düzenlenir. Evlerde temizlikler, boya ve badana yapılır. Halkımız piknik alanlarına gider doğa ile başbaşa kalır." diye konuştu.

16 AYRI KAZANDA ÖZBEK PİLAVI PİŞİRİLDİ

Ovakent beldesinde kurulan kazanlarda Afganlara özel yapılan Buhara (Özbek) Pilavı pişirildi. Pilav için 500 kilo pirinç, 350 kilo et, havuç, kuru üzüm, yağ kullanılırken, sabah erken saatlerde kurulan kazanlarda yaklaşık 4 saat haşlanan sebzelere Pakistan ve Hindistan'dan getirilen özel pirinçler eklenerek, kazanların ağızları hazırlanan özel hamur ile kapatılıp dinlendirildi. Odun ateşinde 16 ayrı kazanda pişirilen pilav, yöre halkına ve şenlik için gelen konuklara dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından, 1982 yılında ülkelerindeki savaş nedeniyle Afganistan’dan Türkiye’ye mülteci olarak getirilen Özbek kökenli Afganistanlılar, Antakya’ya bağlı Ovakent beldesinde yaşıyor. Hatay'da ise 8 bini aşkın Afgan bulunuyor.