Afyonkarahisar'da son zamanlarda tütün satan iş yerlerinin sayısının mantar gibi artmasının endişe verici olduğu belirtildi.

Madde Bağımlılığı İle Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, özellikle öğrencilerin ve orta gelirli vatandaşların tercih ettiği bu iş yerlerinin denetim ve kontrolü yapılsa da yerine daha fazla iş yerinin açılabildiğini kaydetti. Baykara, "Acilen bu tür iş yerlerinin açılabilmesi için şartların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Üç bin beş bin lirası olan vatandaş kolaylıkla belediyeden izin alarak bu iş yerlerini açabilmektedir. Ucuz yerli tütünün kına, kükürt ve asitle açık sarı hale getirilip yüksek fiyatla satılması bu iş yerlerinin albenisini artırmaktadır." dedi. Baykara, ayrıca tütünlerin raf ömrünü artırmak için kullanılan maddelerin standardının olmamasının da sağlığa olan zararını kat kat artırdığını dile getirdi.

Baykara, uyuşturucu bağımlılığının ilk adımı olan sigara kullanımıyla mücadelenin tüm medeni ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de dikkatle takip edilmesi gerektiğini anlattı. Baykara, "Okul çıkışlarında toplu sigara içen öğrenciler vicdanımızı sızlatıyor. Kafe, internet kafe gibi mekanlarda çocuklarımızın göz göre göre zehirlenmesi artık bizleri harekete geçirsin. Maalesef bu mücadeleyle görevlilerin bazıları bu konuda duyarlı değil. Bu iş yerlerinin çoğunda 18 yaşından küçük çocuklar çalışıyor. Çocukların rahatlıkla alabileceği paketlerle satış yapılıyor. İl Tütün Kurulu bu konuda ne önlemler alıyor öğrenmek isteriz." diye konuştu.

Kemal Baykara, emniyetin çalışma yapmasına rağmen her gün daha fazla iş yerinin ruhsat alarak yeniden açıldığını kaydetti.