Afyonkarahisar İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı Mehmet Karagöz, ilde birkaç yıl keklik avının yasaklanmasını istedi. Afyonkarahisar’ın keklik popülasyonunda en önemli yerler arasında olduğunu ancak sayının giderek azaldığını belirten Karagöz, “İlimiz, keklik bakımından en yoğun olan yerlerimiz arasındadır. Birkaç yıl öncesine kadar kınalı keklikler 25-30’lu şeklinde gezerken, anaç keklikler 8-10’lu gezerken bunların sayısı ilimizde çok azaldı. İlimizdeki profesyonel avcı arkadaşlarımız da keklik neslinin azaldığını söylüyor.” dedi.

Durumun giderek kötüye gittiğini ifade eden Karagöz, Afyonkarahisar’da birkaç yıl keklik avının yasaklanmasını istediklerini dile getirdi. Karagöz, “Zirai ilaçlar ve vahşi avlanma yüzünden doğadaki kekliklerimiz yok olacak. Okullarda okuyan çocuklarımız, keklikleri fotoğraflarda bile göremeyecek. Bu noktada ben sayın valimizle görüştüm. Av sezonu başladı. Bunun üzerine avlanma süresinde bir sıkıntı var. Sivas’ta kış devam ederken ilimiz ve bazı yerler ısınmaya başlıyor ama avlanmalar aynı tarihte başlıyor. Kekliklerin avlanma zamanları ile büyüme süreleri çok farklı zamanlarda. Bunlar aynı tarihlerde başlatıldığı zaman avlanılmaz hale geliyor. Bu bakımdan Afyonkarahisar’daki keklik nesli tükenmek üzeredir.” şeklinde konuştu.

Mehmet Karagöz, av alanları ve sürelerine ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Avlanma alanları ve avlanma süreleri kanuna göre belirlenmiştir. Merkezî il av komisyonları tarafından bunlar belirlenir. İlçedeki av komisyonları, kaymakamlıklar aracılığıyla toplanıp kararları il komisyonuna gönderir. İl av komisyonları, ilçelerden gelen kararları nerelerde, ne zaman avlanması gerektiğini merkezî av komisyonlarına gönderir. Yeni bilirkişilerden oluşan merkezî av komisyonu toplanır. İllerden gelen kararları inceler ve Türkiye genelinde nerelerde ve hangi tarihler arasında olması gerektiğinin kararını verir. Türkiye dokuz ayrı bölgeye ayrılmış. Sivas’tan başlayıp Kütahya’da biten, İç Anadolu Bölgesi av alanını oluşuyor. Bizim ilimiz de bu bölgede yer alıyor.” dedi.