Afganistan’da yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Yozgat’a gelen Yunus Hazretgülü (18) adlı genç çöplerden topladığı atık kağıt ve şişeleri satarak geçimini sağlıyor.

Ortadoğu'da ki savaş ve iç-savaşlardan kaçarak Türkiye’ye sığınan milyonlarca mülteci ülkenin dört bir tarafında zor ve sıkıntılı yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Yozgat’a ailesi ile birlikte gelen kalabalık nüfusla gecekonduyu andıran evlerde kalan mültecilerden bazıları çöplerden atık meyve ve sebze toplarken bazılarını ise kağıt ve boş şişeleri toplaması dikkat çekiyor.

Afganistan’da yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan buradan da Yozgat’a gelen Yunus Hazretgülü de bunlardan sadece biri. Tuttuğu gecekondu da tek başına kaldığını belirten Hazretgülü, iş imkanı bulamadığı için çöplerden topladığı kağıt ve şişeleri satarak geçimini sağladığını söyledi. Düzgün Türkçe konuşan Hazretgülü, “Allah kimseyi benim gibi yurdundan yuvasından etmesin. Ülkemizdeki savaştan kaçarak buraya sığındım. Burada iş bulamadığım için topladığım kağıt ve şişeleri satarak geçimimi sağlıyorum. Bu işten günlük 30-35 lira para kazanıyorum. Buda bana yetiyor.” dedi.

Hafta sonu da dahil her gün çalıştığını söyleyen Hazretgülü, “Sosyal yönden her hangi bir şey yapmıyorum. Hayattan bir beklentim de yok. Buraya alıştım. Her gün sabah evden çıkıyorum akşama kadar çöplerden kağıt topluyorum. Benim gibi aynı durumda çalışan arkadaşları da görüyorum. Onlar da geçimi için bu işi yapıyorlar. Bu günlerde hava çok sıcak fakat ben aldırış etmiyorum. Çünkü çalışmak zorundayım. Bu işi yapmak kolay değil zor. Akşama kadar mahalle arasındaki çöp tanklarını kontrol ediyorsun içerisinde kağıt ve şişe varsa topluyor el arabasına yüklüyorum. Sonra diğer mahallelerde ki çöp kutularına bakıyorsun. Üstelik el arabasını sürerek yapıyorsun. Akşam eve gelince yorulduğumu anlıyorum. O yorgunlukla hemen uyuyorum." diye konuştu.

Nihat Yılmaz, isimli vatandaş ise Yozgat’ta mültecilerin sayısının her geçen gün arttığını ilde var olan işsizliğin bu sayede daha da arttığını söyledi. Yılmaz, "Benim kaldığım mahallede ve oturduğum dairede de mülteciler çok fazla. Özellikle ev sahipleri mültecilerin kalabalık olmasına aldırış etmeden fazla kira bedeli almak için 2- 3 aileye evleri kiraya verdikleri söyleniyor. Çok şeylere şahit oluyor ve üzülüyoruz. Çöplerden yiyecek ve geçimleri için kağıt toplamalarına bizlerde tabi üzülüyoruz. İlimizin hali ortada bizimde kendi gençlerimiz zaten işsiz üstelik buna birde Suriye ve diğer ülkelerden gelen mülteciler olunca bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Allah sonumuzu hayır etsin." temennisinde bulundu.