Van'da bulunan Akdamar Adası'na geçmiş yıllarda turistlerin ilgisini çekmesi için bırakılan tavşanların çoğalıp tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi üzerine 3 ay önce başlatılan tavşanla mücadele olumlu sonuç verdi. 3 bine yakın tavşandan 1000 tanesinin toplanması ardından Akdamar Adası, hem eski yeşil haline büründü hem de tarihi Akdamar Kilise’sinin tahrip edilmesi engellenmiş oldu.

Bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve üzerindeki Ermeni kilisesi ile inanç turizmine de hizmet eden Akdamar Adası'na geçmiş yıllarda 'turistlerin ilgisini çekmesi' amacıyla bırakılan ve sayıları her geçen gün artan tavşanların, tarihi eserlere ve ekosisteme verdiği zarar nedeniyle 3 ay önce toplanması kararlaştırıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararı aldı. Karar gereği adaya giden komisyon üyeleri, 50 tuzak kafesi tavşanların yoğun olduğu bölgelere yerleştirirken, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşunu adaya bıraktı. Yapılan çalışmalarda ilk 3 aylık dönemde çoğunluğunu dişi tavşanların oluşturduğu 1000'e yakın tavşan yakalandı. Tavşanlar teknelerle taşınarak dağlarda doğal alanlara bırakılırken, Akdamar Adası ise bahar aylarıyla birlikte adeta cennete döndü. Son yılların en yeşil halini alan ve insan boyunda otların yeşerdiği Akdamar Adası'nda, tavşanların kemirmesi yüzünden kurumaya yüz tutan badem ağaçları bile bu yıl açtı.

Projenin koordinatörlüğünü yapan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, tavşanların kontrol edilebilir hale geldiğini belirterek, "Tavşanla mücadelede yaptığımız çalışmalarımız çok kısa sürede sonuç vermeye başladı. Akdamar Adası'nda boyumuzu aşan otlar yeşermeye başladı. Daha önce adaya gelenleri tavşanlar karşılardı. Ancak şimdi görme şansımız yok. Ada doğal görünümüne kavuşuyor. Projemiz iki yıllık bir çalışmayla sonuçlanacak. Tavşanların tamamen kontrol altına alınmasının ardından Akdamar Adası, çok daha güzel bir görünüme kavuşacak." dedi.