Kars Aktif Eğitim-Sen Temsilciliği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izlediği hatalı politikaları yüzünden eğitim sisteminde onlarca problemin çözüm beklediğine dikkat çekerek, 'Hayırda ittifak etmeyecekseniz, bari gölge etmeyin, başka ihsan istemez.' sloganı ile çalışma başlattı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Kars İl Temsilciliği'nde Seyithan Uraçin'in kamuoyu ile paylaştığı açıklamada, bu konuda bir çırpıda sayılabilecek problemler olduğuna dikkat çekildi. Okulların fiziki olarak hazırlıklı olmaması, okul idarelerinde yaşanan kargaşa, öğrenci yerleştirmelerinde yaşanan gecikme ve aksaklıkların ilk akla gelenler olduğunu hatırlatan Uraçin, "Tabi bütün bunlara bağlı olarak, eğitimin temel unsurları olan öğrenci, veli, öğretmen ve okul yönetimlerinin de moral olarak yoğun bir maratona yeterince hazırlıklı olduğu söylenemez." dedi.

Bütün bunların ötesinde, özellikle eğitim öğretim dönemlerinde herkesin teyakkuz halinde olmasını gerektiren, gençlerin ve doğal olarak da toplumun, ülkenin tümünü, geleceği yakından ilgilendiren bir konu daha olduğuna atıfta bulunan Uraçin, şöyle konuştu: "Bunlar, 'Kötü alışkanlıklar' ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul’da lise okuyan her yüz öğrenciden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor."

Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocukları tehdit edecek düzeylerde olduğunun bilindiğini kaydeden Uraçin, "Televizyonlarda, gazetelerde, evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarını son dönemde daha fazla duyar olduk. Bütün bunların ötesinde, internetin artık hayatın her alanına girmesiyle, sanal bağımlılık da sosyolojik bir gerçek olmanın ötesinde, tıp literatürüne de girmiştir. Bütün bu tabloya sebebiyet veren aile yapısındaki bozulmalar, sosyal dejenerasyon vs. gibi etkenler de ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur." diye konuştu.

"BİRİLERİNİ SORGULAMAK YERİNE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK"

Toplumun ne yazik ki bu vahim tablonun, geleceğini tehdit eder halde karşısında durduğuna değinen konuşmasında Uraçin, "Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, bu konuda birilerini sorgulamak yerine, elimizi taşın altına koymayı tercih ettik. Sosyal sorumluluk bilinciyle ve çözüm odaklı hareket eden sendikamız, bu vahim tabloya karşı kapsamlı bir mücadele planı hazırladı. 'Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' projesi ile ülke genelinde 'kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları, gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar' içeren stratejik eylem planımız hazır. Hedefimiz, evlatlarımızı, toplumumuzu, geleceğimizi tehdit eden her türlü zararlı bağımlılığı en aza indirmek, mümkünse tümüyle yok etmek. Son dönemde en çok canımızı yakan ağır bir soruna karşı, kapsamlı bir mücadele başlatıyoruz. Hepimizi ilgilendiren böylesine ciddi bir meselede, el ele vermekten imtina edecek olanlar varsa, destek olmak yerine köstek olmayı düşünenler varsa, onları da buradan ikaz ediyoruz; bu toplumun ahını almayın, bu vebali alırsanız bunun hesabını ne bu dünyada ne öbür dünyada veremezsiniz. Hayırda ittifak etmeyecekseniz, bari gölge etmeyin, başka ihsan istemez." açıklamasında bulundu.