Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen), bağımsız birey ve sağlıklı toplum için bağımlılıkla mücadele başlattı. Bütün bağımlılıklara dikkat çeken Aktif Eğitim-Sen Aydın Temsilcisi Ömer Küçükgüldal, üyelerle birlikte basın açıklaması yaptı. Kemer Meydan’ında biraraya gelen üyeler, daha sonra Üçgözler’e yürüyüş düzenledi.

Hayatı etkileyen bütün bağımlılıklara rağmen yaşama bağlanmak gerektiğini ve buna dikkat çektiklerini belirten Küçükgüldal, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın izlediği hatalı ve kimi zaman da maksatlı politikaları yüzünden eğitim sistemimizde onlarca problem çözüm beklemektedir. Bu konuda bir çırpıda sayılabilecek sorunlar okulların fiziki olarak hazırlıklı olmaması, okul idarelerinde yaşanan kargaşa, öğrenci yerleştirmelerinde yaşanan gecikme ve aksaklıklar sayılabilir. Tabii bütün bunlara bağlı olarak, eğitimin temel unsurları olan öğrenci, veli, öğretmen ve okul yönetimlerinin de moral olarak yoğun bir maratona yeterince hazırlıklı olduğu söylenemez. Bütün bunların ötesinde, özellikle eğitim öğretim dönemlerinde hepimizin teyakkuz halinde olmamız gerektiren, gençlerimizi ve doğal olarak da toplumun, ülkemizin tümünü, geleceğimizi yakından ilgilendiren bir konu daha var, kötü alışkanlıklar. Ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre İstanbul’da lise okuyan her 100 öğrenciden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor.” dedi.

Televizyonlarda, gazetelerde evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarının son dönemde arttığına dikkat çeken Aktif Eğitim-Sen Temsilcisi Küçükgüldal, “Bütün bunların ötesinde, internetin artık hayatın her alanına girmesiyle sanal bağımlılık da sosyolojik bir gerçek olmanın ötesinde, tıp literatürüne de girmiştir. Bütün bu tabloya sebebiyet veren aile yapısındaki bozulmalar, sosyal dejenerasyon gibi etkenler de ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur. Toplum olarak ne yazık ki geleceğimizi tehdit eden bu vahim tablo karşımızda duruyor. Sosyal sorumlulukla bilinciyle ve çözüm odaklı hareket eden sendikamız, bu vahim tabloya karşı kapsamlı bir mücadele planı hazırladı. 'Bağımsız Birey, Sağlıklı Toplum' projesi ile ülke genelinde kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları, gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar içeren stratejik eylem planımız hazır.” şeklinde konuştu.

Hedeflerinin çocukları, toplumumu, geleceği tehdit eden her türlü zararlı bağımlılığı en aza indirmek, mümkünse tümüyle yok etmek olduğunu belirten Küçükgüldal, “Bunun için 'Bağımsız birey, sağlıklı toplum' sloganıyla yola çıktık. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla yürütülecek eylem planı, başta eğitim ve sağlık çalışanları olmak üzere kamuda ve özelde ilgili olan herkes sürece dahil edilerek bağımlı veya yatkın olduğu değerlendirilen öğrenim çağı çocuklarının ve ailelerinin bilinçlendirilmesini, böylece de en sağlam şekilde korunmaya alınmasını içermektedir, çünkü en garantili yol, tehlike altındaki kişinin bilinçlenmesi ve kendi iradesiyle doğru tercihi yapmış olması, hayatını da bu tercihe göre sürdürmesini sağlamaktır. Bu konuda toplumda farkındalık oluşturacak çok sayıda eğitici ve gönüllüler yetiştirilecektir.” dedi.

Çocuklara, gençlere ve ailelerine yönelik eğitim programları, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapacaklarını belirten Küçükgüldal, “Son dönemde en çok canımızı yakan ağır bir soruna karşı kapsamlı bir mücadele başlatıyoruz. Geleceğimizin teminatı gençlerimiz evlerimizden, sınıflarımızdan, eğitim kurumlarımızdan çalınıp gözlerimizin önünde ölüme sürüklenirken millet ve ülkemizin geleceği çalınırken nereden uzanırsa uzansın, arkasında kim olursa olsun buna neden olan karanlık ellere karşı sessiz, tepkisiz kalma lüksüne hiçbirimiz sahip değiliz. Ülkemizin, insanımızın derdiyle dertli Aktif Eğitimciler Sendikası olarak seferberlik anlayışıyla başlattığımız bu büyük mücadelede, başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkilileri, ilgilileri, sivil toplum kuruluşlarını, diğere sendikaları işbirliğine çağırıyoruz, yanımızda görmek istiyoruz.” diye konuştu.