Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde Müslüman Uygurlara karşı uygulamakta olduğu Ramazan yasaklarına tepki göstererek, "Tarih, Çin'i ve bu zulme sessiz kalanları unutmaz." dedi.

Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Çin yönetimi altında yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistan halkına yapılan işkence, baskı ve katliamlara son günlerde daha da hız verilmiş, hayat hakkı tanınmamıştır. Çin yönetimi barbarlığını gözler önüne sermiştir. Müslümanların kutsallarını hiçe sayarak Ramazanda ayında bile oruç, namaz, hac gibi ibadetleri yasaklamış uymayanları katletmiştir.

Çin’in bu vahşet ve zulmü en son 22 Haziran 2015 tarihinde Kaşgar’da kendini göstermiştir. Çin polisi tarafından, 28 Müslüman Uygur vatandaşı acımasızca katledilmiştir. Çin, keyfi ve yargısız infazlarına bir yenisi daha eklemiştir. 5 Temmuz 2009'da Urumçi'de Çin silahlı kuvvetlerinin müdahalesiyle binlerce Doğu Türkistanlı Uygur Türk'ünün şehit olduğu veya tutuklandığı Urumçi katliamı hafızalarda yerini korurken yine Çin’in uyguladığı bu acımasız ve orantısız bu eylemi şiddetle kınıyoruz. Zalim Çin’i ve bu duruma sessiz kalarak bu vahşete ortak olanları da lanetliyoruz. Tarih zalim Çin'i ve bu zulme sessiz kalanları asla unutmayacaktır.”