İzmir´in Aliağa ilçesi Şakran sahilinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta türü deniz kaplumbağası ölüsü bulundu. Bunun, aynı bölgede son bir ayda üçüncü olması dikkat çekti.

Sahile vuran deniz kaplumbağasını farkeden Şakran Mahallesi sakinleri, hemen Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimliği’ne bildirdi. Hayvanı kurtarabilmek ümidiyle olay yerine giden veteriner hekim Rıfar Altınel tarafından yapılan incelemede, caretta carettanın ölü olduğu tespit edildi. Çevre sakinleri, kaplumbağayı görmek için sahile akın etti. Ölü olduğunu öğrenen küçük çocuklar, çok üzüldüklerini söyledi. Vatandaşlar, üst üste görülen caretta caretta ölümleri hakkında yetkililerin araştırma yapmasını istedi.

Son 24 saat içinde trol ağlarına takılıp boğularak öldüğü tahmin edilen caretta caretta, incelemenin ardından Belediye Veteriner Hekimliği’nden gelen görevliler tarafından, gömülmek üzere sahilden alındı. Veteriner hekim Altınel’in nezaretinde ilaçlanıp belediye ekipleri tarafından gömüldü.

ALTINEL: CARETTALAR KONUSUNDA DAHA HASSAS DAVRANILMALI

1 Eylül’de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte bölgede sık sık caretta caretta ölümlerine rastlandığına dikkat çeken Rıfat Altınel, “Yöremizde balık sezonunun başlamasıyla birlikte bu üçüncü vaka. Bizim tahminimiz, yasadışı avcılık yapan trol teknelerinin ağlarına takılıp öldüğü yönündedir ancak bu kesin kanaat değildir.” dedi. Caretta carettaların, koruma altında olan bir canlı türü olduğunu hatırlatan Altınel, balıkçıları bu konuda daha hassas davranmaya davet etti.