Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya’lı iki genç ‘Çeşitlilik Manifestosu'yayınladı. Fatih Köylüoğlu ve Cihan Süğür’ün hazırladığı manifestoyla toplumdaki çeşitliliğin, barışın ve hoşgörünün önemine dikkat çekiliyor. e adresli internet sitesi hazırlayan iki genç, ileride bu çerçevede çeşitli programlarda düzenlemek istiyor.

Süğür, her insanın belirli yetenekleri olduğunu belirtirken, bu yetenekler için de toplumun bir yarış içine girmesi gerektiğini ve bunun da sadece kökene bakmadan toplumsal katılımı sağlayarak gerçekleşebileceğini vurguladı. Fatih Köylüoğlu ise manifestonun temelinin göçmenler hakkında çok salt bir şekilde tartışma yürütülmesi olduğunu vurguluyor.

Köylüoğlu, göçmenler bu tartışmalar yüzünden gölgede kaldıklarını, kendilerinin de bu insanları ön plana çıkarıp topluma sağladıkları katkıları gün yüzüne çıkarmak istediklerini dile getiriyor. Uzun vadeli hedef ise bu manifestoyu Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a ulaştırmak olarak belirlenmiş. Köylüoğlu ve Süğür Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyeleri olmalarına karşın bu manifestonun herhangi bir siyasi görüştün bağımsız olduğunu vurguluyorlar.

Bu çerçevede örneğin siyasi açıdan rakip Sosyal Demokratlar ve Yeşiller Partisi’nden de bir çok siyasi manifestoya desteklerini açıkladılar. Bu bağlamda örneğin Yeşiller Milletvekili Ali Baş, Müslüman Yeşiller KRV Sözcüsü Hasret Karaçuban gibi isimler de manifestonun altına imzaları atmış durumda. Manifestoya destek veren isimler arasında Osnabrück Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Uçar, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (ZfTİ) Başkanı Hacı-Halil Uslucan, Sosyolog Klaus Bade gibi isimler de yer alıyor.