Liseli iki öğrenci, Alzheimer hastalarının hareket yeteneklerini eski haline getirmek için onları İpad ile çeşitli oyunlar oynamasını öğretiyor.

Eskişehir Fatih Fen Lisesi 3. sınıf öğrencileri Barış Başmak ile Serra Engin, Eskişehir Alzheimer Derneği desteği ile derneğin bakım evinde kalan hastalara İpad ile oyun oynamasını öğretiyor. Bu sayede yaşlı hastaların kaybolan yeteneklerini geri gelmesi ya da ortaya çıkması hedefleniyor.

Barış Başmak ve Serra Engin, okulda hazırladıkları bir proje çerçevesinde bu işe soyunduklarını belirterek, "Merkezdeki Alzheimer hastalarına azalan hareket yeteneklerini eski haline getirmek veya elimizden geldiği ölçüde arttırmak için İpad uygulamaları yoluyla, onlara alıştırma yaptırıyoruz. Oyun oynatıyoruz.” dedi.

İki öğrenci, Eskişehir Alzheimer Derneği Aşağı Söğütönü Bakımevinde bulunan yaşlı bireylere yeni teknolojik aletlerden olan İpad kullanımının öğretilmesinin planlandığını belirterek, "Bu merkezde bulunan yaşlı bireylere 2 hafta boyunca haftada 3 gün, yarım gün İpad kullanımı öğretilmiştir. Bireylerde olumlu gelişim gözledik” dedi.

Eskişehir Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Demet Özbabalık da yaptığı açıklamada, iki lise öğrencisinin çabalarını takdirle karşıladıklarını ve bazı özelliklerini yitiren hastaların bu yeteneklerinin yeniden ortaya çıktığını gözlemlediklerini söyledi.

Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğu öne sürüldü.