Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay 6. Ceza Daire üyesi Ali Suat Ertosun’un, kişilik haklarını zedelediği iddiasıyla gazeteci Mehmet Altan'ın yazısı hakkında yaptığı başvuruyu, 'açıkça dayanaktan yoksun olduğu' gerekçesi ile kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Mehmet Altan, 2009’da ulusal bir gazetede Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevini yapan Ali Suat Ertosun ile ilgili olarak, “Hürriyet haberi nasıl vermişti” başlıklı yazı kaleme aldı. Mehmet Altan yazısında Özdemir Sabancı’nın silahlı saldırı sonucu öldürülmesinden sonra gerçekleşen olaylardan bahsetmiş ve dönemin Ceza ve Tevkifevleri Müdürü Ertosun’un Cumhurbaşkanı tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirilmesini hatırlatmıştı. Bu yazı üzerine Ertosun kişilik haklarına saldırı yapıldığı gerekçesi ile Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Altan hakkında manevi tazminat davası açtı. Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilen dava temyiz başvurusu üzerine Yargıtay tarafından onandı. Ertosun tarafından onama kararına yapılan karar düzeltme aynı daire tarafından reddedildi. Ertosun daha sonra AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM’nın gerekçeli kararında Ertosun’un 7 yıl adli yargıda hakimlik, 14 yıl adalet müfettişliği, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, HSYK üyeliği yaptığı, şu anda ise Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi olduğu hatırlatıldı.

Yazının kaleme alındığı tarihte Ertosun’un HSYK üyesi olduğunun kaydedildiği gerekçeli kararda, ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemde olduğuna vurgu yapıldı. Basının genel yarar nitelikli bütün sorunlarla ilgili olarak bilgi ve fikir yayma fonksiyonuna atıf yapılan gerekçeli kararda, adalet sisteminde görev yapan hakim ve savcılarla birlikte diğer yargı çalışanlarını asılsız suçlamalardan korumanın devletin görevi olduğu ifade edildi. Ertosun’un HSYK üyeliği görevi nedeni ile eleştirilere sıradan kişilere göre daha fazla katlanması gerektiğinin altını çizen AYM, başvuruyu açıkça dayanaktan yoksun olması nedeni ile kabul edilemez olduğuna oybirliği ile karar verdi.