Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, ani hava değişimlerinin tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini söyledi. Bereket, bahar aylarında mutlaka tiroit hormon tetkiklerinin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bahar aylarında yaşanan sıcak-soğuk hava değişimlerinin, vücudu ve genel sağlığı etkileyen en önemli nedenlerden biri olduğunu kaydeden Salim Bereket, bağışıklık sistemi dengesinde yaşanan değişimlerin de tiroit hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti. Bereket, “Tiroit yetmezliği oluştuğunda ise hastalık çoğunlukla geç fark edilir. Bu sebeple tiroit hormonlarının üretiminde azalmaya işaret eden belirtilerin çok iyi bilinmesi gerekir.” dedi.

Tiroit hormonlarındaki üretimin azaldığına işaret eden bazı durumlar olduğunu söyleyen Bereket, bunları şöyle sıraladı: “Ani başlayan ve şiddetli kabızlık, üşüme, saç dökülmesi/kırılması, ciltte solukluk, ayaklarda ve yüz bölgesinde mumsu mat bir solgunluk, adet düzensizliği, libido problemleri, kilo vermede zorluk, uykuda düzensizlik, unutkanlık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları.”

“Tiroit hormon tetkiklerinin bahar aylarında yaptırılması oldukça önemlidir.” diyen Bereket, “Eğer hastaya tiroit hastalığı tanısı konduysa ve hasta ilaç tedavisine başladıysa mevsim geçişlerinde daha özenli davranılması gerekir. Çünkü bahar aylarında metabolizma hızı olumsuz etkilenir ve tiroit hormon dengesinde değişiklikler meydana gelebilir. Tiroit hormonlarının yapı taşı iyottur. Vücuttaki iyot eksikliği tiroit bezi hastalıklarının artmasına yol açabilir. Ülkemizde iyot eksikliği ve tiroit bezi hastalıkları oldukça yaygındır. Bu sebeple rutin olarak bahar aylarında tiroit hormon kontrolleri ve check-up tetkikleri yapılarak mutlaka ilaç dozları yeniden düzenlenmelidir.” ifadelerini kullandı.