Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü anız yakan çiftçilere, yaktıkları her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.

İl Müdürü Muhsin Temel konuya ilişkin açıklamasında, “Anız yakmak cebinizdeki parayı yakmaya eş değerdir” diyerek, yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahalde olması halinde cezanın 5 kat artacağının altını çizdi.

İl Müdürü Temel, anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi, toprağın havalanmasını sağlayan böcekler dahil yaşayan tüm canlıları öldürdüğünü kaydederek, “Anız yakmak toprağın doğal yapısını bozarak toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır.” dedi.

Ankara’nın anız yangınlarıyla ilgili önemli bir mesafe kat ettiğini ve beş yıl öncesine göre büyük oranda azaldığını ifade eden Temel, “Ancak yine de bazı çiftçilerimiz toprağı gelecek ekim dönemine hazırlamak için anızı yakmak gibi bir hataya düşmektedir. Anızı yakıp toprağa zarar verirken, yangını kontrol edemeyip çevreye ve kendilerine de zarar verebilirler. Çiftçilerimiz hasat sonu kesinlikle anız yakmasınlar.” ikazını yaptı.