Anız yangınları ile mücadele eden Mardin Genç TEMA üyeleri ile Artuklu Üniversitesi öğretim görevlileri, çözüm önerileri hazırladı.

Heyet, geniş tarım arazilerine sahip Mardin Kızıltepe ilçesinde Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş’i ziyaret ederek, 10 madde halinde hazırladıkları önerilerini sundu.
Toprağa ve çevreye zarar veren anız yangınların engellenmesi için bir dizi çalışma yürüten heyette Artuklu Üniversitesi Kızıltepe MYO Müdürü Doç. Dr. Sibel Derviş, Genç TEMA Danışmanı Öğr. Gör. İnci Güler Güney, Artuklu Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu Başkanı Yasemin Ermiş ve yardımcısı Ferit Değer bulundu.

Kaymakamlık makamında gerçekleşen ziyarete sonucunda Kaymakam Ermiş’in önerileri de dikkate alınarak anız yangınları için çözüm önerilerine son şekli verildi.
Anız yangınlarının önlenebilmesi için hazırlanan maddeler ise şunlar:
"1. Alet ve ekipmanların çiftçilerin alabilmesi için uygun şartların oluşturulması.
2. Milli Eğitim Müfredatında ekoloji derslerinin zorunlu kılınması, çocukların bu eğitimleri alması ve çevre bilincinin artırılması.
3. Anız yangınlarında, jandarmanın daha sıkı denetim sağlaması ve ceza uygularken kişi ve sorumluları tespiti için jandarma kontrolünde uydu takip sisteminin getirilmesi.
4. Karayollarının bu konuda tabelaları artırması ve anız yangınlarından çıkan dumandan dolayı oluşan trafik kazalarının cezalarını anızı yakan kişiye mal edilmesi.
5. İmamlara anız yangınlarıyla ilgili eğitim verilerek bilinçlendirilip topluma karşı vaazlarda dile getirilmesi.
6. TEMA, İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, STK, Ziraat Odası ve Toplumsal Dayanışma başkanı, çevre topluluklarının ortak çalışması ile çiftçiyi bilinçlendirmek için eğitim ve bilgi amaçlı toplantıların düzenlenmesi. Bütün köylere ekolojik eğitim verilebilmesi için ortak çalışmaların desteklenmesi ve uygun şartların oluşturulması. Köy odaları, okullar, muhtar odalarında eğitim verebilecek dizaynın kurulması.
7. Analiz ve laboratuvar şirketlerinin anız yangınlarının zararlarını çiftçiye anlatması.
8. Güneydoğuda selüloz fabrikalarının kurulması için desteğin devlet tarafından artırılması ve teşvik edilmesi.
9. Anızı yakmayıp toprağını bilimsel yöntemlerle işleyen çiftçiye ödül olarak, anızı yakan çiftçiye oranla daha fazla tarım desteği verilmesi.
10. Anızı yakmadan tarlasını süren çiftçiye ödül olarak mazot fiyatında indirime gidilmesi."