Ankara Valiliği, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan hırsızlıklarının önlenmesi amacıyla; güvenlik birimleri ile ilgili tüm teşkilatlar vasıtasıyla gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.

Valilikten alınan tedbirlere ilişkin yapılan açıklamaya göre; kaymakamlıklarca, mahalle muhtarları ve diğer yetkililerinin de katılacağı toplantılar düzenlenerek gelen-giden yabancıların takibi yapılacak. Ayrıca hayvan satışlarında tarafların kimlikleri belirlenecek. Hayvanların her ne sebeple olursa olsun bulundukları mahalden başka bir yere nakilleri Menşe Şahadetnamesi Belgesi veya Hayvan Sevk Pusulası ile yapılacak.
1774 sayılı Kimlik Bildirme Yasası hükümleri çerçevesinde; bölge dışından çalışmak veya hayvan ticareti yapmak üzere gelenlerin kimlik kayıt ve kontrollerinin yapılarak, aranan şahıslardan olup olmadıkları araştırılacak. Menşe Şahadetnamesi ve Hayvan Sevk Pusulası ile küpelenen hayvanlardan pasaportu bulunmayan hiçbir hayvanın nakline müsaade edilmeyecek ve de mezbahalar tarafından kabul edilmeyerek kesimleri de yapılmayacak.

Ankara’da besi hayvancılığının yoğun olarak yapıldığı yerler esas olmak üzere tüm ilçelerde yol güzergâhlarında jandarma, polis ve tarım teşkilatı elamanlarından oluşan arama - kapama denetim ekipleri oluşturulacak. Polis ve jandarma ekipleri tarafından özellikle 23.00 - 05.00 saatleri arasında denetimler sürekli olarak yapılacak.
Hayvan hareketlerinin yoğun olduğu pazar yerlerinde denetimler aralıksız sürdürülecek. Özellikle ruhsatsız mezbaha ve kesim yerlerinin faaliyetlerine kesinlikle izin verilmeyecek.

Et satışı yapılan yerlerde hijyen şartlarına uygunluk denetimi yapılırken, etlerin damgalı olup olmadığı hususu kontrol edilecek. Özellikle ‘kendin pişir-kendin ye’ adı altında faaliyette bulunan et satış mahallerinin sorumluları, damgasız et veya belgesiz hayvan satın almamaları hususunda uyarılacak.

Hayvan hırsızları ile ilgili yasal işlemler, mevzuata uygun olarak değerlendirilecek. Konunun önemine binaen başta kaymakamlar olmak üzere güvenlik birimleri ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gereken hassasiyet gösterilecek.