Sıkıyönetim dönemindeki uygulamalara benzer içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle tepki çeken ‘iç güvenlik paketine’ bir tepki de Antalya Barosu’ndan geldi. Akşam saatlerinde Kazım Özalp Caddesi (Kapalı Yolda) bir araya gelen baro yönetimi ve üye avukatlar protesto yürüyüşü yaptı. Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, ‘iç güvenlik paketi'yle yapılan yasal düzenlemelerin adı konulmamış sıkıyönetim uygulamalarını getireceğini söyledi.

AK Parti hükümeti tarafından yasalaştırılmaya çalışılan iç güvenlik paketine yönelik toplumun her kesiminden tepki yükseliyor. Antalya Barosu Yönetim Kurulu ve çok sayıda avukat da paketi protesto etti. Üzerinde Nazi Almanya’sı dönemine ait sembollerin bulunduğu 'Hırsızın zulmü varsa, halkın avukatı var. Polizai nayn' yazılı pankartlar taşıyan avukatlar sloganlar atarak tepkilerini gösterdi. Eylem sırasında dikkat çeken bazı pankartlarda ise 'Faşoluğa hayır', 'İç güvenlikle dış güvenliğimiz tehdit altında', 'Hukuku sizden öğrenecek değiliz', 'Eyvallah etmeyen avukatlar' ifadeleri yer aldı. Grubun 'Parti polisine hayır' sloganlarına çevredekiler alkışları ve ıslıklarla destek verdi.

Kapalı Yoldan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen avukatlar burada bir basın açıklaması yaptı. Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı yaptığı açıklamada iç güvenlik yasa tasarısının içeriği ve yaptırımları hakkında kısa bilgiler verdi. Telefon dinlemelerinin ve üst aramalarının keyfi bir hal alacağını belirten Bacanlı, polisin dilediği her yerde ifade alabileceğini söyledi. Bunun yanında yargı kararı olamadan 48 saat boyunca gözaltında tutulabileceğini ifade etti. Keyfi dinlemelerin sadece olağanüstü yetkili Ankara hakiminin onayına sunulabileceğini sözlerine ekleyen Bacanlı, vali ve kaymakamlara süper savcı yetkilerinin verileceğini hatırlatarak, kamu düzenine ilişkin talimatları yerine getirmeyen kamu görevlilerinin doğacak zararlardan mesul tutulacağını aktardı.

Bacanlı, düzenlemenin yasalaşması durumunda biber gazından korunmak için yüzünü kapatan kişi 3 yıldan 5 yıla, cebinde sapan taşıyan kişinin ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Ayrıca toplumsal olaylarda oluşan zararlardan, fail olup olmadığına bakılmaksızın gösteriye katılan herkesin maddi zararlardan sorumlu olacağını vurguladı. 'Kolektif sorumluluk' olarak adlandırılan bu uygulamanın asırlar öncesinden Bizans’ta uyguladığı bunun da ülkeyi bin yıl geriye götüreceğini dile getirdi. Bacanlı, yaşanan süreci “Özü itibariyle bu yasal düzenlemeler adı konulmamış sıkıyönetim uygulamaları getirecektir. Ülkemizi bir adım daha karanlığa sürükleyecektir.” sözleriyle özetledi.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Gürkut Acar da destek verdi.