Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM), “Çocuk Üniversitesi” projesiyle birçok dalda 6-18 yaşlarındaki çocuk ve gençlere eğitim veriyor. Başvuruların internet üzerinden yapıldığı EGEÇEM’de arkeoloji, duygusal zeka geliştirme, bilim okulu, antik çağda çocuk olmak, problem çözme eğitimi gibi birçok dalı içinde barındıran 12 alanda akademisyenler eğitim veriyor. Ayrıca çocuklara, kendi yetenekleri doğrultusunda vakitlerini yararlı şekilde geçirme imkanı sağlanıyor.

EGEÇEM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Esin Pekmez, “Şubat tatilleri ve yaz tatillerinde, 6-18 yaş aralığındaki çocuklara akademisyenlerin eğitim verdiği Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu tatiller dışında da kurum ve velilerden gelen isteğe göre dönem içinde eğitimlere devam ediyor. Mesela Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, üstün zekalı çocukların özel eğitildiği Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM)’nin talebiyle daha önce bir sınıf açtık, beraber çalıştık. Merkez olarak projelerde de yer alıyoruz. TÜBİTAK’la 4004 kodlu 'Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Bilim-Tasarım-Teknoloji Hikayeleri: Sucul Ekosistemleri Yaşatalım' projesinde çalışmalarımız devam ediyor. Çocukların yetenekleri için özel bir test uygulamıyoruz, hangi alana ilgisi varsa o alanı kendi seçip geliyor. Alanlara, belirlediğimiz yaş grupları altındaki çocuklar da katılmak istiyor. Çocuğun bu eğitimi kaldırıp kaldıramayacağı ile ilgili hocalar ve ailelerle görüşme yapıldıktan sonra bir karara varıyoruz ve kaldırabileceği kanaati oluştuysa belirlenen yaş grubu dışındaki çocukları da alıyoruz. Eğitimlerimizde okul müfredatlarına uymadan, çocukları ilgi alanlarına göre geliştiriyoruz.” dedi.

Akademisyenlerin çocuklara eğitim verdiği "Çocuk Üniversitesi" adı altındaki çocuk eğitim merkezlerini buluşturmak için Avrupa’da European Children’s Universities Network (EUCUNET) ağı oluşturuldu. Bu oluşumun çabalarıyla Türkiye’de ilk olarak Ankara Üniversitesi’nde Çocuk Üniversitesi düzenlendi. EGEÇEM de kurulduktan sonra bu ağda yer aldı.