Mersin merkez Akdeniz Belediyesi'nin girişimleri sonucu Ataş Yerleşkesi Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘sit alanı’ ilan edildi.
Akdeniz Belediyesi'nin, Çay ile Karaduvar mahalleleri arasında yer alan Ataş Yerleşkesi'nin korunarak geleceğe taşınması ve kente kazandırılması için yürüttüğü yasal mücadele meyvelerini verdi. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, süreçte gelinen son aşamayı değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Yüksel Mutlu, Ataş Yerleşkesi'nin, Mersin'e ve Mersinlilere kazandırılması amacıyla başlattıkları hukuki mücadelede önemli bir kazanım elde ettiklerinin altını çizdi. Betonlaşma ve çarpık yapılaşmanın, büyük kentlerinin en ciddi sorunları arasında olduğunu kaydeden Mutlu, "Bu anlamda, çok geniş bir yeşil dokuya ve zengin ağaç varlığına sahip olan Ataş Yerleşkesi'nin; yeşil alan varlığı açısından ne yazık ki pek de zengin olmayan kent merkezimiz için taşıdığı değer bir kez daha görülecektir." dedi. Yakın geçmişte Metropol Miting Alanı'nın kente kazandırılması için çevre örgütleri ve halkın yürüttüğü mücadeleyi de hatırlatan Mutlu, ancak insanların nefes alabileceği, gezip dinlenebileceği nadir yerlerden biri olan alanın üzerine adliye binasının inşa edilmesine engel olunamadığını dile getirdi.
Akdeniz Belediyesi olarak, aynı amaçla bir mücadeleyi Ataş Yerleşkesinin Mersin'e ve Mersinlilere kazandırılması için başlattıklarını kaydeden Mutlu, yaklaşık 26 hektarlık bir alan olan Ataş lojman alanının, TOKİ tarafından rezerv konut alanı olarak kullanılmak istendiğini hatırlattı. "Bu amaçla kullanılması durumunda, yerleşkenin tamamının yıkılarak konut üretilmesi ve alanının tüm özelliklerini kaybetmesi söz konusuydu" diyen Mutlu, "Oysaki belediyemiz, yaptığı incelemeler ve araştırmalardan sonra yerleşkenin Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi’ndeki önemli temsilcilerinden biri olması ve sergilediği modernist estetik özelliklerin, yerleşkeyi korunması gereken tarihsel, kültürel bir değer haline getirdiğini göstermiştir." diye konuştu.

Böylesi bir değere sahip yerleşkenin acilen tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduklarını kaydeden Mutlu, fakat kurulun, 'sit alanı özelliği taşımadığı' gerekçesiyle tescile değer görmediğini, bu karara karşı belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı Mersin 2. İdare mahkemesinde dava açtıklarını belirtti. Eş Başkan Yüksel Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dava sürecinde Bilirkişi Heyeti atanmış ve bu kapsamda heyet bölgede keşif yapmıştır. Bilirkişi Heyeti'nin rapor ve incelemeleri sonucunda Mahkeme, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle Bölge Kurulu'nun kararını iptal etmiştir. Mahkeme kararıyla, ATAŞ lojman Yerleşkesi'nin, 2'nci Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği, yerleşkenin yapısal özellikleri ve tasarımda öngörülen yaşam şekli itibariyle 'Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için ünik, (yani tek, eşi¬-benzeri olmayan) sayılabilecek özellikler yansıttığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için 'tek örnek' sayılabilecek bu alanın, TOKİ tarafından yapılmak istenen yıkım projesine karşı mücadele eden ve yıkımları Yargı kararlarıyla durduran belediyemiz, bu yaptırımıyla da bu değerin rant uğruna yok olmasını engellemiştir."

Bilirkişi Heyetince, Ataş yerleşkesinin, tarihi özgünlük, enderlik, belge, ekonomik ve işlevsellik açılarından da değer taşıdığının belirtildiğini ifade eden Mutlu şunları kaydetti: "Yerleşkenin öneminin ortaya konması ve korunması gerektiğine dair ön tespitlerimizin Bilirkişi Heyetlerince de tescillenerek onaylanması ve bunun akabinde alanın tarihe, gelecek nesillere ve kente kazandırılması, Akdeniz Belediyesi olarak ne kadar doğru bir politika izlediğimizin de bir göstergesidir"