İzmir’de yönelik düzenlenen operasyonda tutuklanan polis müdürleri Taner Aydın ve Memduh Tosun, nöbetçi mahkemenin kararıyla tahliye edildi. Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevi önünde müvekkillerini karşılayan avukatlar Mehmet Şener Özterzi ve Levent Kaya, açıklamalarda bulundu.

Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan ve 48 saat cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Emniyet Müdürü Tosun’un avukatı Özterzi, “Maalesef uzun süren fakat sonucu iyi ve tatlıya bağlanan bir mahkeme kararıyla 48 saattir cezaevinde olan müvekkillerimizin bugün Şakran Cezaevi’nden tahliyesini sağlayarak çıkışlarını sağladık. Gerçekten Türk hukuk tarihinde, hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak kadar hatalar zincirinin arka arkaya olduğu böyle başka dava görmek mümkün değildir. Neticede devam eden bir dava vardır. Aynı iddialar, aynı suçlamalara rağmen daha önce tutuklama kararı veren mahkeme aynı, savcı ikincide de aynı, dava tutuksuz olarak devam ediyor. Derdestlik hukuk kuralları çiğnenerek, aynı suçtan ikinci kere girmişler fakat üst mahkemeye yaptığımız itiraz kabul edilerek tahliyesine karar verilmiştir. Şimdi müvekkillerimizin böyle bir suç işlemedikleri sabit olduğu halde, önceki mahkemede örgüt iddiaları çöktüğü halde, tekrar tekrar aynı şeyin ‘olmadı bir daha’ mantığıyla yapılması, sanki böyle bir şey varmış gibi algı operasyonu oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sanki ‘falancalar, falancaları dinledi’, bu tamamen yalan ve iftiradan ibarettir. Oluşturulmak istenen algı operasyonunda itibarsızlaştırılarak, çünkü normal bir insana iftira atarsınız o yapışmaz, önce itibarlarını yıkar, ‘bunlar falan falanları dinlemişler’ diye. Polisin uyuşturucu kaçakçılarını, katilleri, mafyayı yakalama gibi birçok görevinin yanında, işi gücü yok birilerini mi dinleyecek? Kaldı ki dinlemeleri telefon şirketleri yapar. İllegal hackerlerin yaptığı programlarla herkes herkesi zaten dinleyebiliyor. Bu telefonlarla dikkatli konuşun diye sürekli bize söylüyorlar. Aile hukuk mahkemelerinde bile eşler birbirlerini gayriyasal dinletmişler. Bunlar bir bir ortaya çıkıyor. Buna rağmen neden ısrarla günah keçisi seçilen müvekkilimin üzerine gidiliyor, bunu anlamak mümkün değildir.” dedi.

Yapılan dinlemelerin, Türk Ceza Kanunu’nun 24. maddesi kapsamında mahkeme kararına dayalı olduğunu söyleyen Av. Özterzi, “Burada bir kasıt vardır. Tabii bunu yapan kişiler de görevlerini suistimal ettikleri için hem madden hem de manen TCK 141 ve 142’ye göre sorumlu olacaklardır. Bugün müvekkillerimiz tahliye oldu. Biz de yasal haklarını arayacağız. Uzun süren bir dava süreci, düşünün ki dava 26 saat sürdü. Ondan önce sorgu, geçen salıdan beri, bugün bakın pazartesi, geçen salı sabahtan beri TEM büroda, savcılıkta, mahkemede süren 26 saatlik duruşmalar. Cumartesi sabah karar verildi, pazar sabahı itirazımızı yaptık, bu sabah tahliye kararı verildi. Altı gün süren bu macera, tahliyeyle sonuçlandı. Mutlu son oldu ama biz de müvekkillerimizin yasal haklarını arayacağız.” diye konuştu.

Tahliye edilen polis müdürlerinden Aydın’ın avukatı Levent Kaya ise, “Fotokopi evrak üzerinden yürütülen bir soruşturmaydı. Evrakların asılları savcıda olmadığı gibi bize de hiçbir zaman gösterilmedi. Fotokopi üzerinden yapılan soruşturma gerçek, tarafsız, bağımsız hakimlerin önüne gelince çöküyor. Yine öyle oldu. Yine gerçek hukukçuların önüne gelince dosya tahliye kararını aldık. Bu davanın sonucunda da müvekkilimiz beraat edecek, buna inanıyoruz.” dedi.