Aydın'da Nevruz Bayramı resmi kutlaması, Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) yapıldı. ADÜ Kampüsü'ndeki kutlamada ateş yakıldı, örste demir dövüldü.

Aydın Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği törende konuşan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Akyüz Sizgen, “Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı, coşkuyla karşılandığı bir gündür. Nevruz, bir anlamda iyiliği ve bereketi temsil eden bahar ile sıkıntıyı ve yokluğu temsil eden kışın savaşıdır. Savaş ne kadar çetin geçerse geçsin, kazanan hep bahar olacaktır. Yeni bir yılın başlangıcı olarak yeniden doğuşu simgeleyen bu bayram, geleceğe dair umut, arzu ve temennileri de içinde barındırır. Bu yönüyle dünyada tek ve özgün olan Nevruz, doğadaki dirilişin yanısıra insana dair umudu ve sonsuzluk duygusunu da temsil ediyor. 2015 Nevruz insanlığa, güzelliğe, barışa ve birliğe dair umutlarımızın yeniden canlanmasına vesile olsun.” dedi.

Nevruz'un çeşitli kültürlere girdiğine ve benimsendiğine dikkat çeken Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka ise, “Ağaçlar çiçek açmış, her taraf yemyeşil, yeniden doğa canlanıyor. İşte tabiatın canlanması, bu neşesi bize de yansıyor. Bunun için insanlar neşeleniyor. Ümitle gelecek yıllarına bakıyorlar. Değişik inançlarda, kültürlerde yıllardır kutlanagelmiş. 21 Mart, 12 hayvanlı takvim olarak belirlenmiş ve hala bu takvim kullanılıyor. Bunun için Orta Asya’da, Anadolu’da, Kuzey Afrika’da, Balkanlar'da ve çok geniş coğrafyalarda Nevruz kutlanmaktadır. Nevruz neşenin, bereketin, sevginin, bolluğun gelmesi umuduyla kutlanan bir bayramdır. Güzelliklere, bolluklara, bereketin gelmesi ve birlik beraberlik içinde olmamıza vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Kutlamalarda protokol üyeleri ve davetlilere aşure ikram edildi. Çeşitli halk oyunları gösterilerinin de yer aldığı kutlamalara, Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi ve diğer protokol üyelerinin, baharın simgesi olan ateşi yakmasıyla devam edildi. Ateşin üzerinden atlayan protokol üyeleri renkli görüntüler oluştururken kutlama, demir dövme geleneğinin yerine getirilmesiyle son buldu. Kutlamalarına Vali Yardımcısı Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Aktakka, Gençlik ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın, Efeler Belediye Başkan Vekili Halis Günday, kurum müdürleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.