Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde artan ölümlere dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı 2014 Kamu Hastaneleri İstatistik bilgilerine göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ölümlerin arttığına dikkat çeken Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Bakanlık hastanelerinde ölen hasta sayısı 2010 yılında 83 bin 886 iken 2014 yılında yüzde 39,3 artışla 116 bin 866'ya yükseldiğine dikkat çekti.

Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “İstatistik yıllığında ölüm oranlarındaki yüksek artışla ilgili herhangi bir açıklamaya yer verilmedi. Aynı dönemde erken ölümler içerisinde yer alan 65 yaş altındaki kişilerin ölüm oranı 2010'da yüzde 34 iken 2014'de yüzde 31,4'e geriledi. Yine 2010 yılında Türkiye'de kaba ölüm hızı binde 5 iken 2013 yılında binde 4,9'a geriledi. Yani bu dönemde kaba ölüm hızı azalırken Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki ölümlerde yüzde 40 artış gözlenmesi ciddi ve araştırılması gereken bir olaydır." diye konuştu.

2010–2013 döneminde Türkiye'de bebek ölümlerinin de yüzde 21 arttığını ifade eden Aydın şöyle konuştu: "Türkiye şu anda kişi başı 10.410 dolar milli gelire sahip ve yılda 697 dolar kişi başı sağlık harcaması yapıyor. Bu paraya göre olması gereken bebek ölüm hızı binde 8,7. Oysa şu anda Türkiye'deki bebek ölüm hızı binde 12.Yani Türkiye'de şu anki bebek ölüm hızı olması gerekenden yüzde 37 daha fazla. Tüm bu sonuçlara topyekûn baktığımızda ise TÜİK verilerine göre 2010–2014 döneminde Türkiye'de toplam ölümler yüzde 6,8 arttı. Aydın ili sağlık verilerine baktığımızda ise 2014 yılında kaba ölüm hızı Türkiye ortalamasından yüzde 28,toplam ölen sayısı ise yüzde 14 daha fazla artmıştır. Yine 2010–2013 dönemi Aydın'da ölen bebek sayısı yüzde 30 artmıştır.”

"Aydın'da bebek ölümlerinin, kanser oranlarının, toplam ölümlerin Türkiye ortalamasından daha fazla artmasının sebebi ve sorumluları kimlerdir ve nedir" diye soran Aydın “Aydın ilinin ülke bütçesinden, gelişmişlik ve kalkınma payından sağlık ve sosyal hizmetler için Türkiye ortalamasının altında pay almasının sorumlusu kimdir? Aydın'a tek bir tane fazla hasta yatağı, sağlık tesisi kazandırmayıp hastaları havasız bodrum katlarında ve koğuş sisteminde yatmaya zorlayan, kalıcı bir sağlık tesisi kazandırmayıp 'baraka düzeninde sağlık hizmeti vermeyi' başarı olarak gören, ülke kaynaklarının israfına sebep olan kimlerdir? Biz Türkiye ve Aydın'da yaşamlarımızın, gelecek ümitlerimizin neoliberal küresel sağlık politikalarına, Türkiye'de onlara taşeronluk yapan sistem aktörlerinin insafına bırakılmasını, tüm bunların kaderimiz olarak bize dayatılmasını kabul etmiyoruz. Biz ölmek değil yaşamak istiyoruz.” dedi.