Anayasa Mahkemesi, ilk kongresini yapmadığı gerekçesi ile valilik tarafından parti ile başkanına verilen cezanın siyasal örgütlenme hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

Metin Bayyar, Bartın Valiliği tarafından üç yıl içinde il kongresi yapmadığı gerekçesi ile Halkın Kurtuluş Partisi il teşkilatı yönetim kurulu başkanı sıfatı ile 759 TL idari para cezasına çarptırıldı. Para cezası alan Bayyar’ın Sulh Ceza Hakimliği’ne yapmış olduğu itiraz başvurusu reddedildi. Bunun üzerine Halkın Kurtuluş Partisi ifade ve örgütlenme özgürlükleri, Metin Bayyar ise savunması alınmadan para cezası verilmesi nedeni ile haklarının ihlal edildiğini belirterek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Gerekçeli kararında siyasi parti sorumluları hakkında yaptırım uygulama konusunda mülki amirlerin kanuni yetkilerinin bulunmadığını hatırlatan AYM, yaptırım uygulama yetkisinin sadece Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu ve bu yaptırım da sorumlulara değil direkt siyasi partilere yönelik olduğunu kaydetti. AYM, verilen cezayı uygulayacak merciinin bir hukuk devletinde olması gereken belirlilikte kanunla tayin edilmediği sonucuna ulaşıldığını vurguladı.

Başvurucuların anayasanın 68. maddesinde güvence altına alınan siyasal örgütlenme özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar veren AYM, ihlalin ve sonuçların ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetti.