Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sahurda ağır gıdalar yerine kahvaltılık türü hafif besinlerin tüketilmesinin zinde kalmayı sağladığını söyledi. Selçuk, "Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar." dedi.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, Ramazan’da sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Sahurda yenen börek ve poğaçaların çabuk acıktırıp kilo aldırdığını ifade etti. Selçuk, “Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlar. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlamada tercih edilebilecek besinlerdir."diye konuştu.

Özellikle protein içeren besinlerin midede sindirimi yavaşlattığından boşaltımı geciktirdiğini anlatan Selçuk, "Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar. Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine, yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek zinde kalmayı sağlar.” ifadelerini kullandı

İftarda yenen kızartmaların, tereyağı ile hazırlanmış yemeklerin, hamurla yapılan ağır tatlıların, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarnaların, vücutta yağlanmayı artırdığını belirten Selçuk, şunları dile getirdi: “Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına çok dikkat edilmelidir. Beyaz undan yapılan Ramazan pidesinin kalorisi diğer ekmeklere oranla daha fazladır.Ramazan pidesi, yedikçe iştahı azaltmak yerine artırır. Çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürür dolayısı ile yerken yeme isteğini artıran bir besindir. Hızlı depolanıp kişide yağlanmayı artırabilir. Fazla tüketilme isteği artacak bir besin olması sebebi ile obezitesi olan veya fazla kilosu olan kişilerde kilo aldırır. Bu nedenle tüketimini sınırlandırmakta fayda vardır.”