Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılma sürecinde okullardaki dershaneleşme iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, okullarda örtülü dershaneciliğe izin vermeyeceklerini söyledi. Avcı, KPSS ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında mahkeme ve yargı sürecinin sonunu bekleyeceklerini, bu sürecin tamamlanmadan memurlara yönelik bir uygulama yapılmayacağını söyledi.

Bakan Avcı, Tophanedeki Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Kelamdan Kaleme Büyük Buluşma isimli sergiyi gezdi. Öğrencilerle birlikte sergide yer alan eserleri inceleyen Bakan Avcı, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı.

Bir gazetecinin, basında yer alan ve bazı okulların dershaneye dönüştüğü yolundaki iddialara cevap verdi. Okullardaki öğretmenlerin emeklerinin heba edilmeyeceğini ve örtülü dershaneciliğe izin verilmeyeceğini anlatan Avcı, "Dershaneler uzun süredir var olduğu için bu tür algılar ve niyetler var. Ama bizim yaptığımız düzenlemedeki en büyük amacımız okulu, öğretmeni ve müfredatı merkeze almak. Dolayısıyla çocuklar sınava hazırlanırken müfredatın temel alınacağını, dershane sorularının değil, çünkü geçmişte adeta dershane odaklı hale gelmişti. Şimdi bu düzenlemelerden sonra sınavlar da müfredat odaklı, okul odaklı, öğretmen odaklı olacak. Onun için geçiş döneminde bu tür gelgitler olabilir. Ama bir düzene giriyor. Velilerimiz, öğrencilerimiz telaş etmesinler. Farklı farklı uygulamalara itibar etmesinler. Biz de bakanlık olarak örtülü dershaneciliğe izin vermeyeceğimiz, okulun merkezden çıkarılmasına, öğretmenlerimizin emeğinin gözardı edilmesine fırsat vermeyeceğimizi bir kere daha vurgulayayım." şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, bir gazetecinin bir koleje bakanlık talimatıyla öğrenci alındığı yolundaki sorusunu da cevapladı. Bu iddianın bakanlık tarafından talimatla öğrenci yerleştirildi şeklinde formüle edilemeyeceğini belirten Avcı, "Zihinlerde öğrencilerin bu tip okullara hangi tip puanla alınacağına dair bir karışıklık var. Bakanlık olarak yaptığımız TEOG sınavlarında puanların nasıl verildiği bellidir. Bazı okullar bunların içinden mesela 3 dersin puan türünü esas alarak öğrenci seçiyorlar. Veliler de hangi puan türüne göre o okulun öğrenci alacağı konusunda tartışma çıkıyor." dedi.

Avcı, KPSS soruşturmasıyla ilgili bir soruya da verdiği cevapta. "Soruşturma bir sonuçlansın. Kim hangi haksız puanlama ile hangi görevlere gelmiş. Onların bir dökümü çıkar. Soruşturmanın amacı da bir ölçüde o. Dolayısıyla onlar çıktıktan sonra haksız bir yerleştirme yapılmışsa o kurum gerekli müeyyideyi uygular. Ama henüz mahkeme sonuçlanmadan ve bu konuda suistimal yapanlar net olarak mahkeme kararı ile belirlenmeden işlem yapılmaz. Netleştikten sonra ilgili kişiler hakkında gerekli işlemler yapılacaktır." şeklinde konuştu.