Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı yaklaşık 50 bin kamu işçisini ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolünü imzaladı.

Bakanlık binasında Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalara üye yaklaşık 43 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolünü imzalayan Bakan Faruk Çelik, yaptığı konuşmada Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve heyetinin göstermiş oldukları duyarlılık ve anlayışına teşekkür etti.

Çelik, imzalanan toplu iş sözleşmesi ile ilgili şunları söyledi: "Aylık brüt ücretlere 2 bin 150 TL altında olanlara 100 TL seyyanen bir artış sağlanmıştır. Yine aylık 2 bin 250 TL ile 2 bin 150 TL arasındaki ücretlere 2 bin 250 TL’yi geçmemek üzere 75 TL ücret artışı sağlanmıştır. 2 bin 250 TL ve 2 bin 350 TL arasındaki ücretlere ise 50 TL'lik seyyanen bir artış gerçekleştirilmiştir. Bir diğer önemli bir husus ise 2002 yılları ile yapılan bu sözleşmelerde 2015 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5’lik bir ücret artışı sağlanmış ve toplamda ise yüzde 11.3’lük yıllık ücretlere zam yapılmıştır. 2016 yılının ilk 6 ayı için ise orta vadeli programlarda görülen yüzde 3’lük artış sağlanacak ama bu dönemlerde gerçekleşecek olan enflasyon farklarının da buna ilave edileceğini vurgulamak istiyorum. Bunun yanında yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere denge ödeneği adı altında 500 TL’lik bir ödeme yapılacaktır. Ücretlerle ilgili hükümet olarak geçen 13 yıllık dönemlere baktığımız zaman gerek emeklilerimiz gerek asgari ücret, gerek işçiler ve gerekse memurlar yaptığımız tüm toplu sözleşmeler de enflasyonun çok üzerinde artışlar gerçekleştirdiğimiz vurgulamak istiyorum.’’

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise imzalan sözleşmenin seçim öncesi tamamlanmasının önemli bir başarı olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Kuşkusuz rakamlar tartışılabilir daha fazlası, daha iyisi elbette ki bunlar tartışılacaktır ama biz Türkiye’nin içinden geçtiği durumun ve kamu çalışanlarının pozisyonunu ve elde ettiklerimizi dikkate alırsak makul bir toplu iş sözleşmesi olarak tanımlamak mümkün bunu biz başarı olarak görüyoruz. Sendikalarımızın ve işletmelerden kaynaklı bir takım sorunların çözümü konusunda da Sayın Bakan'ımın gayretli çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemiz için Hak-İş için hayırlar getirmesini diliyorum."