Sağlık Bakanlığı'nın acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla aile hekimlerinin cumartesi günü nöbet tutmasına yönelik kararına tepkiler devam ediyor. Bu arada İzmir'de aile hekimliği biriminde görev yapan bir hemşireye "balayında" nöbet yazıldığı ortaya çıktı.

22 Temmuz'da dünyaevine girmeye hazırlanan hemşire P.D., balayı için tatil planları yaparken, evlendikten sadece 3 gün sonra evlilik iznindeyken kendisine nöbet yazılmasıyla büyük şok yaşadı. Durumun düzeltilmesi için apar topar İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen hemşire P.D., "Nöbete gelebilirsen iyi olur. Seni bekliyoruz" şeklinde cevap alınca neye uğradığını şaşırdı. Hemşire P.D.'nin kesinlikle nöbete gelmeyeceğini yetkililere söylediği ve 25 Temmuz'un yerine kendisine başka bir gün yazılacak nöbete de katılmayacağını belirterek, müdürlükten ayrıldığı öğrenildi.

Uygulamanın yürürlüğe girdiği günden bu yana, aile hekimlerine zorunlu nöbet yazılmasına karşı çıkan Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Bakanlık yetkililerinin aldığı karardan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. İzmir'de görev yapan aile hekimleri ve hemşirelere her ay düzenli olarak nöbet yazıldığını vurgulayan Doğruyol, müdürlük yetkililerinin personelin yasal hakkı olan izinli raporlu olduğu durumlarda dahi sebep her ne olursa olsun bir ayda en az sekiz saat nöbet tutulacak mantığıyla sağlık personellerine psikolojik baskı uygulandığını ifade etti. Nöbeti olduğu haftada izinli raporlu olan aile hekimliği çalışanına bir başka hafta sonu cumartesi günü hiçbir güvenlik tedbiri alınmadan kurumda tek başına nöbet yazıldığını vurgulayan Doğruyol, yaşanabilecek bir olumsuzlukta sorumluluğun önce Sağlık Bakanlığında, sonra da yerel idarecilerde olduğunu vurguladı. Doğruyol, "Son olarak hemşire arkadaşımıza evlendikten, üç gün sonra nöbet yazıldı. Kendisi müdürlük yetkilileriyle görüştü ancak 'Gelebilirsen iyi olur. Seni bekliyoruz' şeklinde cevap aldı. Müdürlük herkese nöbet tutturmak için, mazeret bildiren arkadaşlarımıza dahi ay içinde mutlaka bir nöbet (8 saat) yazıyor. Bunun kabul edilebilir tarafı yoktur." dedi.

"ÇÖZÜM OLMAZ"

Alie hekimlerine nöbet uygulamasının acil servisteki yoğunluğunu azaltmadığını ve sağlık sistemindeki aksaklıkların bu yöntemle giderilemeyeceğini belirten Doğruyol, "İzmir'de aile hekimlerimizin önemli bir bölümü hala nöbetlere katılmıyor. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezleri'nde görevlendirilen birçok aile hekim de, akşamı beklemeden çekip gidiyor. Müdürlük ekiplerinin denetime geleceğini öğrenen aile hekimi arkadaşlarımız sabah saatlerinde nöbetlerine geliyor ve denetimin ardından kapısını kilitleyip oradan ayrılıyor. gidiyor. Kimse kendini kandırmasın, bu sistem sağlıklı bir şeklide ilerlemiyor. Aile hekiminin nöbet tutma görevi olamaz. Bakanlık inadından vazgeçmelidir." ifadelerini kullandı.