CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Bank Asya yönetimine polis baskınıyla el konulmasını, "Hükümetin yaptığı zorbalıktır, yasa dışıdır, eşkiyalıktır. Bankanın kasasını ha silahla soydunuz ha kanunsuz işlem yaparak bankaya müdahale ettiniz. İkisi de aynıdır, eşkiyalıktır." ifadeleriyle değerlendirdi.

Altay, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Sözde iç güvenlik yasa tasarısının ertelenmesiyle ilgili Altay, geri çekme kararının kalıcı olmasını istedi. Ancak kendilerine gelen duyumlara göre paketin haftaya genel kurula geleceği yönünde olduğunu belirten Altay, "Bu tasarı öz itibariyle keyfi dinleme, gözaltı, aramalarının, hukuk normlarının dışına çıkarak önünü açan bir tasarı. Türkiye'de yeterince daralmış olan demokrasiyi daha fazla daraltmaktan başka bir anlam taşımaz. Bu da sadece toplumu gerer. Hükümetin görevi toplumu germek değil. Karşımızda toplumu geren bir hükümet var. İç güvenlik paketi demektense iç dinamit paketi demek daha doğru olur. Aday listeleri sarayda belirlendiğinde tasarıya parmak kaldıran iktidar milletvekilleri, üçte ikisinin isimlerini göremeycektir. Kendilerini kullanılan kağıt mendil gibi hissedecekler. Sağduyulu bir tavır bekliyoruz. Bu yasa ile tepki ve protesto hakkı kullanılamaz hale gelecek. Bu yüzden şiddetle karşı çıkıyoruz, çıkacağız. Hiçbir güvenlik kaygısı, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına temel olamaz. Hukuk devleti sıfırlanmaya çalışılıyor. Bu yasa genel kurula gelirse önce Meclis iç güvenliği tehdit altına girecektir. Genel kurulda geçit vermeyeceğiz. Bunun için çok sayıda imkan var." diye konuştu.

İç barışa, iç barışın bozulmasına yönelik yapılabilecek en büyük hamle olduğunu belirten Altay, iç barışın bozulmasına, hukuk devleti olma özelliğinin ortadan kaldırılmasına için vermeyeceklerini vurguladı. İğne ile kuyu kazar gibi elde edilen demokratik hakların, temel hak özgürlüklerin kaçak sarayda oturan zat tarafından el konulmasına rızalarının olmadığını belirten Altay, iktidarı bu yasayı temelli geri çekmeye davet etti.

Şeffaflık paketinin geri çekilmesiyle ilgili ise Altay, "Şeffaflık paketi için zaman yok demek doğru değil. İç güvenlik paketini çekin, getirin görüşelim. Abinin fırçasından sonra geri çekildi. Merkez Bankası, şeffaflık paketi, komisyona müdahale, adaylara müdahale; müdahale altında ezilen kirizoğlu türküsünde olan bir Başbakandır. Başbakan meşruiyetini kaybetmiştir. Bu haline üzülüyorum. Çekin iç güvenlik paketini. getiren şeffalık paketini olgunlaştıralım." şeklinde konuştu.

Bank Asya'ya 18. maddeye göre operasyon yapılmasına ilişkin bir soruya Altay, "Bank Asya'nın artık yasal bir karşılığı olmadığı anlaşıldı. Karşılıksız çek gibi. Hükümetin yaptığı zorbalıktır, yasa dışıdır, eşkiyalıktır. Bankanın kasasını ha silahla soydunuz ha kanunsuz işlem yaparak bankaya müdahale ettiniz. İkisi de aynıdır, eşkiyalıktır." dedi.

İç güvenlik paketi görüşülürken iç tüzük haklarını sonuna kadar kullanacaklarını dile getiren Altay, yasanın geçmesinin az iki ay süreceğini söyledi. Altay, "Yapılanlar gasp ve darbtır. Bank Asya gasp, iç güvenlik paketi darptır." ifadelerini kullandı. İç güvenlik paketinin geçmemesi için muhalefetle birlikte hareket edeceklerini açıklayan Altay, "Tüm muhalefeti AKP karşısına alacak. Bu yasa Meclisten geçmez. Siyasette herşey mümkündür. Herşeyle karşılaşabliriz." diye konuştu.

Ehliyet ve nüfus cüzdanı için para alınması konusundaki bir soruya Altay, "Hesaplama yaptık, 1 milyar 700 küsür çıkıyor. Kaçak sarayın maliyeti karşılanmış olacak." karşılığını verdi.