Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'li 3 milletvekili, Tabipler Birliği gibi STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Barış Bloku üyeleri incelemelerde bulundu.

Aralarında, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Feleknaz Uca, Nursel Aydoğdu ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile DBP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, Silvanlılar Derneği İstanbul ve Diyarbakır Şube başkanlarının bulunduğu Barış Bloğu, bugün öğlen saatlerinde Silvan İlçesine gitti.

Barış Bloku Sözcüsü Gencay Gürsoy başkanlığında ilçeye gelen heyet ilk olarak Silvan Belediyesi'ni ziyaret etti. Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Diyarbakır Eş Başkanı Ali Şimşek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Nursel Aydoğan, Feleknas Uca, Hüda Kaya ve Sibel Yiğitalp’ı belediye yetkilileri karşıladı. Ziyarettin ardından heyet, geçen gün çatışmaların yaşandığı Mescit ve Tekel mahallelerinde incelemeler yaptı. Heyet daha sonra Silvan Kaymakamı Murat Kütük ile görüştü.

Ziyaretten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Gençay Gürsoy, kalabalık bir grupla ilçeye geldiklerini söyledi. Vatandaşlarla görüştüklerini anlatan Görsoy, ilçede edindikleri izlenimlerin ağır olduğunu kaydetti. Görsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kentte büyük bir tramvay yaşandı bu kente fiziksel ve duygusal. Çocuklarla konuştuk, yaşanan olayların etkisini hala üzerinde taşıyorlar. Kobani’ye benzer bir tablo yaşanmış bu kentte. Burada elde ettiğimiz bilgileri rapor haline getirip, önümüzdeki günlerde açıklama yapacağız. İlk açıklamayı yarın İstanbul’da yapacağız. Umuyoruz ki bu tür olaylarla sık sık karşılaşmayalım.”

HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya ise, tahkim edilmiş kalıcı bir barışın gelmesi gerektiğini söyledi. Kaya, “İki yıldan fazladır ateşkesin yaşandığı ve insanların rahat bir nefes aldığı günler son birkaç aydır tekrar eski günlere dönüyor. Sivil halk gece uyuyorken canlı canlı yakılmaya kalkmışlar. Anneler, çocuklar, kadınlar biz barış istiyoruz diyorlar. Barış istiyoruz diye feryat etmelerine rağmen üzerlerine yüzlerce gaz ve gerçek mermiler kullanılıyor. Buraya gelen arkadaşlarımız farklı mezheplerde, farklı etnik yapılarda arkadaşlarımız var, çoğunluğu Kürt olmayan var. Biz Türkiye’nin her bir karesindeki vatandaşlarımız barış istiyor. Rahat nefes almak istiyor. Dolmabahçe’de akamete uğrayan sürecin acile yeniden bir sürece evrilmesi gerekir. Tahkim edilmiş kalıcı bir barış gelmesi gerekir. İki taraftan da adım atılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.