Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ali İsmail Korkmaz dosyasının karar duruşmasını izleyen Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, davanın sonucunun böyle olmaması gerektiğini savundu. Çıtırık, “Adalet duygusu, çok ağır yara almıştır. Verilen karar kamuoyu vicdanını asla tatmin etmemiştir.” dedi.

Toplanan kanıtlar, olayın gerçekleşme şekline aykırı, vicdanları yaralayan ve toplumda zaten kalmayan adalete güvenini daha da sarsan bir karar verildiğini iddia eden Çıtırık, şöyle devam etti: “Tekmelerle, odunlarla, coplarla vuranların kastının, yaralama olduğunu nitelemek gerçekten çok düşündürücü ve üzücüdür. Savcılık makamının eylemi kasten adam öldürme olarak nitelemesi doğru ve yerindedir. Ancak mahkeme heyeti, mütalaayı da dikkate almamıştır. Hiç olmazsa TCK 21.maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen ‘olası kast ile adam öldürme’ olarak nitelendirilmesi gerekirdi. Yerel mahkeme kararını verdi. Bundan sonra temyiz süreci başlayacaktır. Dileğimiz adalet duygusunun çok ciddi yara aldığı ve vicdanları kanattığı bu karardan Yargıtay sürecinde dönülmesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil tüm hukuki yollar devam edecektir.”

Kararın geçmişten günümüze gelen zihniyetin, bir kez daha açığa çıkması olarak değerlendiren Çıtırık, başlangıçtan itibaren kanıtların karartılması için her şeyin yapıldığını söyledi. Çıtırık, şunları söyledi: “Güvenlik kuvvetleri ve onların işbirlikçisi olan esnaf (!) olan vatandaşın birlikte gerçekleştirdiği ancak Eskişehir Barosu avukatların titiz ve özverili çalışmaları sonucunda yargılama aşamasına geldi. Bu dosyada sözde güvenlik de sağlanamayacağı gerekçesiyle dosya Eskişehir'den Kayseri'ye nakil oldu. Her duruşmada Kayseri'de olağanüstü güvenlik önlemeleri alındı. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine, avukatlara ve duyarlılık gösteren yurttaşlara her türlü zorluğun çıkartıldığı, bütün bunlara rağmen adalete inanan insanların ‘acaba’ dedikleri bir dönemde verilen bu karar son derece üzücü.”

Verilen karar ile bir kez daha devleti ve onun memurunu koruma refleksiyle hareket edildiğini ileri süren Çıtırık, “Yurttaşına karşı ‘Çanakkale ruhuyla’ hareket edildiğini, ‘zafer kazanıldığını’ dile getiren üstünlerin zihniyeti ile mücadelemiz hukuk zemininde devam edecektir. Hukukun üstünlüğü mücadelesine barolar olarak devam ederken, yurttaşlarımızın da yanımızda olacağına inancımız tamdır.” şeklinde konuştu.