Nöbetçi savcı, 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve tutuklu polisler hakkında verdiği kararla ilgili olarak baro başkanları Barotürk’e açıklamalarda bulundu.

Tahliye kararının hemen yerine getirilmesi gerektiğini belirten baro başkanlarının açıklamaları şöyle:

Av. Ahmet Atam/Kütahya Barosu Başkanı: "Yasa açıktır. Asliye Ceza Mahkemelerine yapılan ve 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği reddi hakim başvurusu CMK'nın bir emridir. CMK 27/2.Md. göre Sulh Ceza hakiminin reddi kararına Asliye Ceza Mahkemesinin bakacağı düzenlenmiştir. Önce 29. Asliye Ceza Mahkemesi Sulh Ceza Hakimliklerinin reddi talebini kabul ediyor ve tahliye taleplerini incelemek için, 32. Asliye Ceza Mahkemesini görevlendiriyor. 32. Asliye Ceza Mahkemesi de tahliye kararı veriyor. CMK 27 ve devamı maddeleri uyarınca işlem yapılmış oluyor. CMK 30. maddeye göre red talebinin reddi kararlarına itiraz edilebilinirken, red talebinin kabulu kararlarına itiraz edilemiyor ve kesin nitelikteler."

Av. A. Melik Derindere/Amasya Barosu Başkanı: "Yargı kararlarına uyulmaması suçtur. Türk yargı sistemi görülmemiş bir kaotik dönemden geçmektedir. Bunun nedeni keyfilik ve yargıya siyasetin bulaşmış olmasıdır. Türk yargıçları ne yazık ki bölünmüşlük yaşamakta bu da kaotik ortamı artırmaktadır. Tüm hakim ve savcılarımızı evrensel hukuk kurallarına ve Anayasamız ile teminat altına alınmış kuralları uygulamaya davet ediyorum."

Av. Alper Tunga Bacanlı/Antalya Barosu Başkanı: "Son yapılan yasa değişikliği ile Sulh Ceza Mahkemeleri kaldırılmış, Sulh Ceza Hakimlikleri kurulmuştu. Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kararlarına yapılan itirazlara da Sulh Ceza Hakimlikleri bakmakta. Fakat reddi hakim ile ilgili değişiklik yapılmadığı için, CMK'nın yürürlükte olan ilgili maddelerine göre, reddi hakim itirazının Asliye Ceza Mahkemeleri'ne yapılması gerekmektedir. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen reddi hakim kararı kesindir ve itirazı yoktur. Dolayısıyla Asliye Ceza Mahkemesi tarafsız olmadığını kabul etmediği bir mahkemeye dosyayı geri göndermesi beklenemez. Bu yönüyle verilmiş bir karar vardır. Ve bu karar uygulanmalıdır."

Av. Gökhan Bozkurt/Aydın Barosu Başkanı: "Eğer bir mahkeme tahliye kararı vermişse, o kararın derhal yerine getirilmesi gerekir. Karar hukuksuz ise buna bakacak merciler değerlendirmesini yapar. Bu kararı veren hakimle ilgili gereği yapılır. Fakat tahliye kararının hemen yerine getirilmesi gereklidir. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karar, Sulh Ceza Hakimi tarafından -bakın hakimi diyorum, mahkeme bile değil- yok hükmünde sayılamaz."

Av. Orhan Öngöz/Trabzon Barosu Başkanı: "Bir mahkeme bir karar vermiş, bu kararı elbette ki devletin oradaki memuru yerine getirecektir, yazacaktır. Yani hakim kalkıp kendi kararını yazmak zorunda olabilir mi? Ya da bir müfettiş, her kim olursa olsun ‘bu kararı yazmayın’, ‘bunu bekletin’, ‘bunu geciktirin’ diyebilir mi, böyle şey olur mu? O zaman mahkeme kararlarını uygulamayacaksak mahkemeleri komple kapatalım, bakanlığın kapısına mühür vuralım, bu işi çözmüş oluruz. Olur mu öyle şey?"

Av. Zafer Kazan/Sakarya Barosu Başkanı: "Biz 'yargı yok' diyoruz, bunlar 'yetkili-yetkisiz mahkeme' diyor. Eğer kanun ne diyorsanız söyliyeyim; CMK 27/2-4. Net... Şimdi dağılabilirsiniz."

Av. Ferit Atalay/Bolu Barosu Başkanı: "Pazar keyfimi kimsenin bozmasını istemem, ya öyle mi? Mahkeme kararlarının uygulanmaması artık şaşırtmıyor. Mahkemelerin üstünde her şeyi bilen gözetleyen koskoca bir göz, büyük birader var."

Av. Mengücek Gazi Çıtırık/Adana Barosu Başkanı: "Hakimlik teminatına ve yargı kararlarına herkesin saygılı olması yasal ve anayasal bir zorunluluktur. Anayasanın 138. Maddesinde tanımlanan ilkelere herkesin uyması gerekir. Yargı an itibariyle çok feci bir baskı ve tehdit altındadır. Temel yasalarda torba yasalar içerisine sıkıştırılmış bir kaç maddelik değişikliklerin hukuk sistemine verdiği zararlar yaşanan bu olaylarla bir kez daha açığa çıkmıştır. Tabii yargıçlık ilkesi ile uyuşmayan ve ceza yargılama sistemimizle uyumlu olmayan Özel Yetkili Sulh Ceza Hakimlikleri derhal kapatılmalıdır."