Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, günümüzdeki en önemli problemlerin başında ahlaki çöküntüyle birlikte dinin siyasete alet edilmesi olduğun söyledi.

Başbuğ, Afyon Genç Atılımcılar Derneği'nin düzenlediği ‘Nasıl bir Türkiye’ başlıklı söyleşiye katılarak kitaplarını imzaladı. Başbuğ, başından beri söyledikleri şeyin dinin siyasete alet edilmemesi olduğunu belirtti. Başbuğ, “Bizim söylediğimiz dini duygularımız, din çok kutsaldır, mukaddestir. Dinimizi, kutsal şeylerimizi siyasi amaçlar için kullanmayın, alet etmeyin, bizim karşı çıktığımız bu, söylediğimiz bu. Bu din o kadar mukaddes, o kadar kutsal ki bu dini kendi amaçlarınız için kişisel amaçlarınız için bu siyasi amaçlı da olabilir menfaat amaçlı da olabilir, bilmem ne olabilir. Ya dini alet etmeyin. Kandırırsınız o zaman insanları. Bizim gibi düşünen insanların itiraz ettiği şey, kutsal dinin başka amaçlar için kullanılmasına karşı çıkmaktır. Siz de kullanmayın.” dedi.

Başbuğ, herkesin olayı veya bütün sorunları dünyaya bakış açısını, maddi çıkar açısından gördüğünü ifade etti. Başbuğ, “Her şey maddiyat değil, her şeyi maddiyatınıza bağlarsanız bitmişsiniz demektir. Her şeye maddi çıkar, maddi menfaat açısından bakarsanız topum zarar görüyor. Esasen siyaset de berbat olur. Eğer birisi maddi çıkar açısından milletvekili olmayı düşünüyorsa o ülke felaket noktasındadır. Bunu daha fazla izaha gerek yok. Herkes için aynı şey geçerlidir. Siyaseti de batırırsınız, ekonomiye de batırırsınız, kültürü de batırırsınız, sanatı da batırırsınız, sporu da batırıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin bir seçime gittiğini belirten Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her zaman onu söylüyoruz. Seçimler demokrasinin bayramıdır. Huzur içinde, adalet içinde, eşitlik içinde olsun, olması gerekiyor, temenni ederiz ki huzur ortamını bozan olaylar yaşanmaz, tabiî ki devlet adamları da üzerine düşeni yapması lazım. Olaylara baktığımızda zaafiyetmiz var, ne zaafiyetimiz var? İstihbarat zaafiyetimiz var. Ne zaafiyetmiz var? Güvenlik zaafiyetimiz var.”

"HUKUK KATLEDİLDİ HERKES SEYİRCİ KALDI"

Hukukun son yıllarda katledildiğini ve herkesin buna seyirci kaldığını ifade eden Başbuğ, şunları söyledi: “Bu hukuk bir devletin vazgeçilmesidir. Hukuk herkese lazımdır. Bugün belki lazım değil ama yarın size lazım olmayacağının garantisi yok. Ama geçtiğimiz yıllarda hukuk Türkiye’de katledildi. Buna da toplum seyirci kaldı. Özellikle burada en fazla sesi çıkması gereken hukuk fakülteleri de çok sessiz kaldı. Esas onların sahip çıkması gerekiyordu. 100’e yakın hukuk fakültesi var, ancak bir tane dekanlık çıkıp da ne oluyor diye ses seda çıkmadı.”