Basın Konseyi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü nedeniyle yapılan törenlere Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirlerinin alınmamasına tepki gösterdi. Konsey tarafından yapılan açıklamada, uygulanan akreditasyon ve engellemelerin kabul edilemeyeceği belirtilerek bunun bir çeşit sansür olduğu ifade edildi.

Konsey’den yapılan yazılı açıklamada zaferin 100. yıl dönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerin sevgi, saygı ve rahmetle anıldığı kaydedildi. Bu kadar önemli bir etkinlikte Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirlerinin önce akredite edilip daha sonra bu başvurularının iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten konsey açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Şanlı tarihimizin yazılmasında bir dönüm noktasını olan Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, başta Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle; gazilerimizi de minnetle anıyoruz. Böylesine kutsal bir günde, Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi muhabirlerinin Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl törenlerini izlemek için, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden gerçekleştirdiği akredite işlemleri önce kabul edildi, 3 gün sonra da iptal edildi. Gazetecilere yapılan bu tavrı, basında eşitlik ilkesine ve halkın haber alma hakkına engel olduğundan kabul etmemiz mümkün değildir. Bunun da bir çeşit sansür olduğunun bilinmesini istiyoruz.”