Denizli'nin Buldan ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, hükümetin elektrikte kayıp/kaçak bedelinin dürüst ve namuslu kişilerden alınması için kanun çıkarmaya çalıştığını, bunun "hırsızları koruma kanunu" olduğunu söyledi. Gülbay, belediye meclis üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, kayıp/kaçak bedeliyle ilgili eylem başlattıklarını ifade etti: “Bir zamanlar Susurluk skandalı söz konusuydu. Bugün çok ciddi hukuk skandalıyla yüzyüzeyiz. Buna karşı bir eylem başlatıyoruz. Yol açmaya çalışıyoruz. Bu ülke, hukuk mücadelesiyle kurulmuştur. 18 Ekim 2002’de yakın arkadaşım elektrik mühendisi Hasan Balıkçı, kaçak elektrikle mücadelesini canıyla ödedi. Aynı günleri yeniden yaşıyoruz. Bu sefer hırsızlama yöntemiyle kaçak elektrik kullananların bedelini, dürüst ve namuslu insanlara ödetme kanunu çıkıyor.”

‘DAVAYI KAZANIRSAK BELEDİYENİN KASASINA 1 MİLYON LİRA GİRECEK’

Daha önceki düzenlemeleri, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun “hırsızlık” olarak nitelediğini söyleyen Gülbay, “Hırsızlığın bedelini, dürüst aboneden alamazsınız dedi. Bu kanunu, ‘hırsızları koruma kanunu’ olarak nitelendiriyorum ben. 37 milyon abonenin 24 milyonu küçük tüketici. Bunun içinde Buldan Belediyesi de var. Denizli büyükşehir olmadan önce suyu 1 lira 90 kuruştan içiyordu. Bunun en önemli sebebi de çok fazla elektrik kullanılmasıydı. Buldan Belediyesinin son 10 yıllık kayıp/kaçak bedeli, 1 milyon gibi bir rakamı buluyor. Bununla ilgili bir süreç başlattık. 12 Şubat günü dava açtık. Bu davayı kazandığımızda Buldan Belediyesi'nin bu işten yaklaşık 1 milyon lira, faiziyle beraber alacağı bir para söz konusudur.” diye konuştu.

‘33 KATRİLYON PARA NAMUSLU İNSANLARDAN ALINMIŞ’

Dünyanın hiçbir yerinde, hırsızlık yapan kişilerin bedelinin dürüst ve namuslu kişilere ödetmek gibi bir şey olamayacağını dile getiren Başkan Gülbay, “Kanun tasarısını hazırlayan hükümet, etkili bir eylemle geri çekebilir. Bunun için her gün 21.00’de, sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık eylemi yapacağız. Kayıp bedeliyle kaçak bedelinin aynı şekilde değerlendirilmesi büyük hata. Siz kaçak olanı hırsızdan tahsil edemeyip de dürüstten tahsil ederseniz bu işin sonu gelmez. Ben bütün dürüst ve namuslu halka çağrıda bulunuyorum, bu hırsızlama bedelini bizler ödemeyelim. Şimdiye kadar 33 milyar lira ödemişiz, eski parayla 33 katrilyon, yoksul ve dürüst insanların cebinden çıkmış.” ifadelerini kullandı.