5. Karaburun Kırkım Şenliği’ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kanunların elverdiği ölçüde, maddi sınır olmadan üreticiye destek vereceklerini söyledi. “İzmirliler olarak kenti kalkındıracak güç ve iradeye sahibiz.” diyen Kocaoğlu, eline makası alarak ilk kırkım yaptı.

Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Karaburun Belediyesi ile İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 5. Karaburun Kırkım Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. Saf ırk olan Karaburun kıl keçisinin korunması ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan kırkım işleminin imece usulüyle yapılması geleneğinin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenliğe Başkan Kocaoğlu, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer katıldı. Törende konuşan Kocaoğlu, “Tarım ve hayvancılığın gelişmesinin, tarım ihracatının artmasının ülkenin kalkınması, gelecek kuşaklara daha güçlü ekonomi ve devlet bırakmak için gerekli olduğunu biliyoruz. Bunun için 11 yıldır uğraşıyoruz. Aklı ve bilimi rehber alarak, evrensel ahlâk ve hukuk kurallarına uyarak kalkınabileceğimize, kenti büyüteceğimize inandık ve yola çıktık.” dedi. Yarımadanın kalkınması için Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Aziz Kocaoğlu, “Kooperatiflerden Bayındır’da çiçek, Bademli’de fidan, Tire’de süt alımı uygulamasına başladık. Kırsalda ayağa kalkmış, desteklendiği zaman büyüyecek, yani görünen değerlerimiz var.” diye konuştu.

Karaburun’a özgü kıl keçisinin ıslah çalışmasının yapılması gerektiğini ve bu amaçla beş yıldır şenlik düzenlediklerini belirten Birlik Başkanı Türer ise, “Karaburun özel bir bölge, Karaburun kıl keçisi de özel bir hayvandır. Süt verimi çok yüksektir. Son yıllarda ıslah yapılmadığı için türde yozlaşma başladı. Adıyla ün salmış Karaburun kıl keçisinin tekrar yaşatılması ve verimli hale getirilmesini amaçlıyoruz.” dedi. Karaburun Kaymakamı Engin Yalçın da şenlik sayesinde oluşan farkındalığın, keçi üreticisine ve yöre halkına faydalı olacağını söyledi.