İzmir'in Aliağa ilçesindeki Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hamile tutuklu çocuk olduğu iddiasıyla ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı. Hamileliği söz konusu kurumda başlayan hiçbir çocuk bulunmadığı, habere konu iki çocuğun, kuruma giriş tarihleri itibariyle hamile olduğu bildirildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Aliağa Şakran Cezaevi'yle ilgili, "Üç Çocuk Hamile, Aliağa Şakran Cezaevinde Tecavüz İddiaları Bitmiyor", "Korkunç İddia: Şakran Cezaevinde 3 Kız Çocuğu Hamile", "Şakran Cehennemi" başlıklı haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Haberlerin kamuoyunda yanlış algı oluşturabileceği belirtilen açıklamada, İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 18 yaşından küçük toplam 10 çocuk tutuklu bulunduğu bilgisi yer aldı. Yaşları ve cinsiyetleri dikkate alınarak iki bölüme koyulan çocuklardan altısının bir ünitede, dördünün de başka bir ünitede barındırıldığı belirtildi. Cezaevinde bulunan küçük yaştaki tutuklulardan ikisinin hamile olduğu ifade edilerek, “Bu tutuklulardan N.G., 10 Şubat 2015 tarihinde İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak kuruma alınmış, kuruma geldiğinde 16 haftalık hamile olduğu doktor raporu ile tespit edilmiştir. Adı geçenin kurumda barındırıldığı süre içerisinde tüm sağlık muayene ve kontrollerinin ilgili sağlık kurumlarında aksatılmadan yerine getirildiği, yaklaşık 2,5 aylık süre içerisinde toplam 21 defa muayene ve kontrol amaçlı olarak sağlık birimlerine sevk edildiği anlaşılmıştır. B.K. isimli çocuk ise 20 Şubat 2015 tarihinde İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak kuruma alınmış, kuruma geldiğinde 3 haftalık hamile olduğu doktor raporu ile tespit edilmiştir. Adı geçenin kurumda barındırıldığı süre içerisinde tüm sağlık muayene ve kontrollerinin ilgili sağlık kurumlarında aksatılmadan yerine getirildiği, yaklaşık 2,5 aylık süre içerisinde toplam 22 defa muayene ve kontrol amaçlı olarak sağlık birimlerine sevk edildiği anlaşılmıştır.” denildi. R.U. isimli çocuğun ise Turgutlu Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandıktan sonra 27 Mart 2015 tarihinde kuruma getirildiği, geldiğinde hamile olduğunu beyan eden R.U.’nun, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkikler sonucunda hamile olmadığının tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında, “Aliağa Kampüsü’nde yer alan İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, hamile olan veya olmayan hiçbir çocuk tutuklu, haberlerde zikredilen 'hücre' tabir edilen bölümlerde barındırılmamış olup tamamı sadece çocuk tutuklulardan oluşan ünitelerde barındırılmışlardır. Çocuk tutuklu B.K.'nin, 7 Nisan 2015 tarihinde kalmakta olduğu ünitede rahatsızlanması üzerine adı geçen sözlü talebi ve dilekçesi doğrultusunda bir süreliğine tekli odaya alınmış, daha sonra ünitesine geri dönmüştür. Hamileliği Ceza İnfaz Kurumu’nda başlayan hiçbir çocuk bulunmamakta olup habere konu iki çocuğun kuruma giriş tarihleri itibariyle hamile oldukları doktor raporları ile belirlenmiştir.” denildi.

Ayrıca İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, "A Takımı" adı altında bir grup kurulduğu iddiasının da gerçeği yansıtmadığı belirtildi.