Bayramlarda en çok tüketilen gıdalar arasında olan şekerlemeler konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Kalitesi düşük ve son kullanma tarihi geçen şekerlemelerin zehirleyici olabileceğini belirten uzmanlar, aldıkları ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakılmasını istedi.

GÜZEL BİR BAYRAM İÇİN SAĞLIKSIZ GIDALARDAN UZAK DURUN

“Güzel ve sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsanız sağlıksız, kalitesiz şekerleme ve tatlılardan uzak durun.” diyen Gıda Mühendisi Eyüp Cihan, vatandaşların şekerleme alırken dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyardı. Hava sıcaklıklarının da oldukça yüksek olduğu bu aylarda şekerli ürünlerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Cihan, her bayram ülkede bolca tüketilen tatlı, çikolata ve şekerlemelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetti.

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT

Her gıdada olduğu gibi bu tür ürünlerin de fazla tüketilmesi halinde karın ağrısı, ateş, kusma gibi küçük sağlık sorunlarının yaşanabileceğini kaydeden Cihan, şu bilgileri verdi: “Özellikle Ramazan Bayramı döneminde yoğunlaşan ikramlık şeker talebi pazarda hareketliliğe neden olmakta, bu arada pazardan pay kapmak isteyen bazı küçük imalatçılar, merdiven altı tabir edilen, sağlıksız ortamlarda ürettikleri şekerlemeleri satışa sunmaktadırlar. Bu imalathanelerde üretilen kalitesiz şeker ve çikolatalar ucuz diye alındığında daha büyük problemlere yol açar. Bu tür kalitesiz ürünler yanında aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış, sokakta ve açık ortamda satılan ürünleri satın almamalıyız. Zaten kalite farkını en iyi fiyatlara bakarak anlayabiliriz. Öyle oluyor ki kalitesiz ürünlerin satıldığı fiyatlar, normal kalitede üretilenlerin maliyetinden bile daha düşük olabiliyor. Önce sağlığımızı daha sonra ekonomiyi düşünmemiz gerektiğini unutmamalıyız.”

GÜNÜ GEÇMİŞ VE BAYAT ŞEKERLEME ZEHİRLEYEBİLİYOR

Kütahya’nın tarihi çarşısında şekerleme işi ile uğraşan esnaflardan Süleyman Oğuz da vatandaşlara hizmet amaçlı uyarıda bulunmak istediğini belirterek, son günlerde bayramın da yaklaşmasıyla şekerlemede satışların arttığını dile getirdi. Oğuz, şöyle konuştu: “Şekerleme konusunda bu işin ehli olanlar kadar ehli olmayanlar da bayram öncesinde piyasaya çıkabiliyor. Özellikle çikolata grubunda son kullanma tarihleri geçmiş ve bayatlamış ürünler zehirlenme riskini artırıyor. Vatandaşlarımız alış verişlerinde ambalaj ürünlere yönelsinler ve mutlaka bulundukları yörede kalitesi ve ticari ahlakıyla bilinen esnafları tercih etsinler.”

Bayram öncesi yetkililerin denetimlerini artırmasını isteyen Oğuz, bayat ve günü geçmiş şekerlemelerin açılırken ambalajından kolayca ayrılmadığını ve çikolatalarda yer yer beyazlaşmaların olması halinde o ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.