Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda birçok tedbir almasına rağmen istenilen sonuca ulaşamadığı, bunda denetim eksikliklerinin ve çıkan yasaların zamanla önemini kaybetmesinin etkili olduğu belirtildi.

Antalya’da Türk ve Alman yetkililerin katılımıyla 'Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu' düzenlendi. Sempozyumda Türkiye’deki önemli sorunlardan biri olan yalıtım konusu da ele alındı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, az enerjiden en fazla verimin elde edilmesi için fikir alışverişleri yapıldığını söyledi. Bu doğrultuda Alman hükümetinin temsilcileriyle ortak hareket ettiklerini kaydetti. Antalya’da düzenlenen sempozyumun da bu işbirliğinin bir sonucu olduğunu ifade eden Aydın, "Türkiye’de binalarda enerji verimliliği konusunda yönetmelikler, yasalar çıkarıldı. Geldiğimiz nokta, gelişmiş ülkelerdeki gibi sorunları gerçekten çözebilecek aşamada değil." dedi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nde düzenlenen sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın, enerji ihtiyacının her zaman var olduğunu hatırlattı, her zaman devam edeceğini kaydetti. Aydın, Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda birçok tedbir almasına rağmen istenilen sonuca ulaşamadığını vurguladı. Bunda denetim eksikliklerinin ve çıkan yasaların zamanla önemini kaybetmesinin etkili olduğunu ifade etti.

Aydın, şunları söyledi: "Bunların hepsine dikkati çekmek, Almanya'dan yaşanan olumlu gelişmelerin, Türkiye'deki mimarlar, mühendisler ve özellikle sanayicilerle paylaşılması üzerine böyle bir etkinlik düzenledik. Acaba Almanya'da ne var? Enerjiyi ne kadar verimli kullanabiliriz? Bu konularla ilgili görüş alışverişi yapacağız."

Gelişmiş ülkelerde enerji verimliliği konusunda standartlar oluşturulduğuna dikkat çeken Aydın, bu standartlara ulaşamayan firmaların saf dışı edildiğini ve iş yapmalarına izin verilmediğini belirtti. Türkiye’de yapı denetim mekanizmasının çok etkili olmadığını anlatan Aydın, "Bizde yapı denetiminin çok etkili olmaması nedeniyle maalesef yapılarda enerjiyi verimli kullanamıyoruz. Yalıtımın çok sağlıklı yapılması ve iklime göre malzemelerin seçilmesi, enerji verimliliğini artıran konular. Bu konularda çok yol kat ettiğimiz söylemek mümkün değil." ifadesini kullandı.

Sempozyumda Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Reha Kavas ile Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hacer Mutlu Danacı 'Mimarlık Eğitim ile Enerji Verimliliği' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Korkmaz Gül ise 'Binalarda Enerji Verimliliğine ve Yenilenebilir Enerjiye Genel Bir Bakış' başlığı altında bilgiler verdi. Almanya Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı danışmanı Christoph Urbschat 'Enerji Verimliliğine ve Yenilenebilir Enerjiye Genel Bir Bakış' sunumu yaptı. Programın açılışına Almanya’nın Antalya Konsolosu Martin Vetter de katıldı.

Programın amacı; Alman firmalar ile Türk firmaları bir araya getirerek firmalar arasında iş birliği gerçekleştirmek olarak açıklandı. Bu kapsamda 18-20 Mart'ta katılımcı Alman firmalar Türk şirketlerini ziyaret edecek. İş gezisine katılan firmalar, Alman firmalar ile işbirliği yapma veya fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakalayacak.