Kendisi de geçmişte uyuşturucu bağımlısı olan ve kurduğu dernekle bağımlıların hayatlarını kurtaran Ayık Yaşamla Buluşma Derneği (AYBUDER) Başkanı Yavuz Tufan Koçak, onlarca gencin ölümüne sebep olan Bonzai’den sonra şimdi de metamfetamin maddesinin inanılmaz düzeyde yaygınlaştığını belirterek aileleri uyardı.

2 liraya her yerde ekmek gibi satılan sentetik uyuşturucu madde gençlerin hayatlarını karartmaya devam ediyor. Son yıllarda kullanımı iyice yaygınlaşan uyuşturucu nedeniyle onlarca genç yaşamını yitirdi. Son olarak Bursa’da, Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencileri 24 yaşındaki İsmail Erduman ile 23 yaşındaki Göksel Karabulut, evlerinde uyuşturucu ectacy madde kullandıktan sonra hayatlarını kaybetmişlerdi. Madde kullandıktan sonra sokaklarda, parklarda bayılıp kalan onlarca genç ise her gün ambulanslarla hastanelere taşınıyor.

'METAMFETAMİN KULLANIMI İNANILMAZ HIZLI ARTTI'

Ayık Yaşamla Buluşma Derneği (AYBUDER) Başkanı Yavuz Tufan Koçak ise madde kullanımının geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Türkiye’nin dört bir yanından kendilerine ulaşan yüzlerce insanın yardım talep ettiğini belirten Koçak, uyuşturucuya çok rahat ulaşan gençlerin hayatlarının karardığını kaydetti.

Ölüm oranlarının her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çeken Koçak, şöyle konuştu: “Bakın bonzainin yanında şimdi bir de metamfetamin tehlikesi baş gösterdi. İnanılmaz hızlı arttı. Bursa gene bunun merkezi. 3-4 tane ismi kullanılıyor. Şuanda kullanıp bize gelen bir çocuğun ağzında diş kalmamış. İmplant yapmak için Vakıf Gureba Hastanesi’ne gönderdik, ‘çene kemikleri eridiği için yapamayız’ dediler. Med böyle bir madde. Bonzai en azından öldürüyor. Bu öldürmeyip gencecik çocukları eritiyor, kemik bırakmıyor vücutta. Biz belediyelere gittik, ısrarla Bursa’nın bu sorununa dikkat çektik. Ama ısrarla bizim çocukları dışarı atmaya dönük çaba var.”

'BİR TANE İYİLEŞTİRDİKLERİ HASTA VARSA SÖYLESİNLER'

Ülkede hala ‘yaşam köyü’ ve ‘rehabilitasyon merkezi’ eksikliğinden söz eden kimsenin olmadığını dile getiren Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığı dernekler masası eliyle bizi sık sık denetlemeye başladı. ‘Burada neden bağımlılar yatıyor’ diyorlar. Hastaneler, ilaçlar varken burada neden tedavi ediliyormuş. Hala bağımlılığın ne olduğunu bilmiyor bu insanlar. Biz bu kadar başarılı olmamazı rağmen. AMATEM, özel hastaneler para basıyor. Bir tane iyileştirdikleri bağımlı varsa söylesinler, Taksim meydanında ne istiyorlarsa yapacağım diyorum. Yok çünkü. Hala çip takmaya, elektrik şok yapmaya devam ediyorlar. Sonuç alınmadığını bilmelerine rağmen, nedir bu ısrar?”