Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 8 asırlık geçmişi olan Cami-i Kebir Camii (Kayseri Ulu Cami) etrafındaki bazı binaların yıkılacağını açıkladı. Yaklaşık 10 blokta mülk sahibi olanlarla görüştüklerini anlatan Özhaseki, bu çalışma ile tarihi caminin etrafının tamamen açılacağını söyledi.

Başkan Mehmet Özhaseki, 2015 yılı içerisinde kültür yolu projesinin ve bu kültür yolu güzergahındaki tarihi eserlerin restore çalışmalarının tamamlanacağını açıkladı. Başkan Özhaseki, şu bilgileri verdi: "Kültür yolu projesi bizim kendi tarihi eserlerimizin bir ucundan başlayarak sonuna kadar devam etmesi, Kayseri’ye gelen herkesin bu yolu takip ettiğinde bütün tarihi eserleri görmesini amaçlıyoruz. Biz bu güzergahtaki bütün eserleri ayağa kaldırıyoruz. Gevher Nesibe’den başladık. Eski mahalle arasında idi. Çökmek üzere idi ve ayağa kaldırdık. Bu taş yapıları böyle durdurmadık ve bir fonksiyon yükledik. Selçuklu müzesi yaptık. Bizim ecdadımızın olduğu ve anlatıldığı bir müze. Buradan başladı. Sahabiye medresesi gelecek insanlar. Burada kitaplar var. Kale çarşısı var. Burası arkeoloji müzesi oldu. 6-7 bin yıllık tarihi eser burada sergilenecek. Küçük bir yerde sergilenemeyecek. Kale çarşısının altı müze olacak. Üstü de sosyal anlamda farklı aktiviteler olacak. Hunat medresesi içine bir fonksiyon yüklendi. Kayseri lisesi inşaatımız var. Kurtuluş savaşında şehit düşen yavrularımız için milli mücadele müzesi olmasını sağladık. Çalışmalarımız sürüyor ve bitmek üzere. Kayseri evlerinin bulunduğu mahalle var. Bu mahallede çalışmalar var. 50 kadar konak restore edildi. Küçük bir butik otel yapıldı. Kayseri mahallesi burada canlanacak."

Cami-i Kebir Cami etrafındaki düzenleme ile ilgili de bilgi veren Başkan Mehmet Özhaseki, "Kültür yolunda Cami-i Kebir’e doğru gidilecek. Cami kebirin ön tarafından blokları yıkma kararı aldık. 8-10 blok var ve buradaki ev sahipleri ile işyerleri anlaştık. Haklarını veriyoruz. Cami kebirin önünü açıyoruz. Önünde bu toprakları bize yurt yapan büyük komutan bir büyük veli yatıyor onun kabrini açığa çıkartıyoruz. Etrafı yeniden düzenlenecek. Kurşunlu camide tamamlanacak. Bunu yapmamız gerekiyor. Bu yıl içinde bitecektir." diye konuştu.

MELİK MEHMET GAZİ TÜRBESİ BULUNUYOR

Kayseri’nin fethinde Danişmentli soyunun önemi çok büyüktür. Anadolu’nun vatan olmasında onların oynadıkları rol tahminlerin çok ötesindedir. Kayseri’de Cami-i Kebir’i inşa ettiren Melik Mehmet Gazi, Danişmentlilerin hükümdarlarındandır, bu caminin kıble tarafındaki türbesinde ebedi istirahatgahındadır.