Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye giden TIR'larla ilgili görüntüleri yayınlayan gazeteci Can Dündar hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakkında istenen 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi ile ilgili ilk kez konuşan Can Dündar, "Mahkeme önünde hesap sormak için dava açılmasını heyecanla bekliyoruz." dedi.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'na destek vermek içi bir programa katılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, "Nazım Usta'nın ölüm yıldönümünde onun adını, emanetini taşıyan vakfın binasından edilmesini protesto için ve desteğimizi göstermek için bir aradayız. Medya olarak da zor günlerden geçiyoruz. Ama bunun sadece bize özgü olmadığı, sadece hükümet meselesi de olmadığı, bir piyasa zihniyetinin, 'ben yaptım' oldu zihniyetinin eseri olduğu ortada. Böyle bir günde onlar da bize çok sahip çıktılar. Biz de onlara desteğimizi ortaya koyuyoruz. Bu işin üstesinden geleceksek, bu dayanışma sayesinde hep birlikte yan yana durmamız sayesinde geleceğiz." diye konuştu.

Gazetecilerin hakkında açılan soruşturma ile ilgili soruya cevap veren Dündar, "Ağır müebbet, müebbet yanında 40 küsür yıl ceza. Yani dünyayı kendimize güldürme başarısını gösterdik. Çok ciddiye almıyorum açıkcası dünyanın birçok yerinde gazetecilik faaliyeti, bu değişik suçlamalar altında engellenmeye çalışılmıştır. Bizim ki de ona geliyor. Ben biraz suçluların telaşını görüyorum. Biraz, 'Seçimde başımıza ne gelecek?' telaşını görüyorum. Bu telaşı da anlayışla karşılıyorum. Ama bizi caydırmaya, yıldırmaya yetmez. Biz doğru bildiğimizi yazmaya, yapmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

'DAVA AÇILIRSA HEYECANLA BEKLERİZ'

Dava açılmasını heyecanla beklediğini anlatan Dündar şunları söyledi: "Evet bu laf kalabalığı, tehditler filan değil de biz hükümetten ciddi olarak bu yapılan işin ne olduğunu kamuoyu adına, halk adına, gazetecilik adına sormaya devam ediyoruz. Ortada ciddi bir uluslararası skandal var. Siz de görüyorsunuz yani Türk medyasının bir kısmının görmemesine rağmen, dünya medyası gördü. BM'ye kadar yansıyan bir haber oldu. Dolayısı ile buna bir cevap vermeleri lazım. Bir suçüstü durumu var. Bu suçüstü yakalanmanın telaşı var ortada. Tehdit etmek, dava açmak, soruşturma açmak, savcılara talimat vermek yetmiyor. Hesap vermeleri gerekiyor. Dava açılırsa, onu heyecanla bekliyoruz. Bu hesabı mahkeme önünde sormak için de sabırsızlanıyoruz."

'BÜYÜK BİR KAMUOYU DESTEĞİ VAR'

TIR'arın nereye gittiğini kendisini ilgilendirmediğini aktaran Dündar, "Ortada bir görüntü var. Ortada bir gerçeklik var. Bunu herhalde açıklamaları gerekecek. Onu açıklayamadıkları için de hakaretle, soruşturmayla, baskıyla, tehditle yıldırmaya çalışıyorlar. Ama şuna teşekkür etmek istiyorum. Büyük bir kamuoyu desteği, medyada ilk defa biz de ne kadar güçlü olduğumuzu fark ettik. Son derece cesur bir kamuoyu desteği aldık. Cumhuriyet Gazetesi buna vesile olduysa, ne mutlu bize. Dolayısıyla bu toplum tehdide o kadar da kolay boyun eğmeyeceğini gösterdi bence." ifadelerini kullandı.

Fuat Avni'nin, ‘gazete ve TV'lere el konacak, 200 kişi gözaltına alınacak' iddiası da Can Dündar'a soruldu. Dündar,"Az geldi bana. Bu gidişle listenin kalabalıklaşması gerekecek galiba. Hakikaten gelen desteğe bakılırsa 200 kişiyle yetinilecek bir şey değil. Öyle giderse içeridekilerin sayısı, dışarıdakileri aşacak gibi görünüyor İçeride de yer kalmadı." şeklinde konuştu.