Samsun'un Havza ilçesinde Çanakkale Deniz Zaferin 100. Yıl Dönümü 18 Mart Şehitleri Günü nedeni ile programlar düzenledi. Şehitlik ziyaretinde Kaymakam Tanrısever gözyaşlarına hakim olamadı.

Program İlkkıvılcım Şehitlik Anıtında çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Programa Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Murat Özdemir, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Cumhuriyet Savcısı İsmail Ünsal, Havza Muharip Gaziler Derneği Başkanı Harun Saat, protokol üyeleri, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldılar.

Törende anıta konulan çelenklerin ardında günün anlam ve önemini belirten Havza Muharip Gaziler Derneği Temsilcili Başkanı Harun Saat tarafından yapıldı. Saat Çanakkale savaşlarının demokratik, laik ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolun önemli bir olduğunu belirterek; ”Çanakkale utanç ile yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Son zamanlarda Çanakkale’de Türk askeri, Türk Kumandaları değil de, akla ve mantığa sığmayan bilimsellikten uzak bir anlayış ile gerçeklerin çarpıtıldığına tanık oluyoruz. Bu anlayış ile Çanakkale’de canını veren, kanını akıtan, o kahraman Türk askerine sinsice hakaret edilmekte. Buna dikkatinizi çekmek isterim.“ dedi.

Programda şiirlerin okunmasının ardından Havza Şehir Mezarlığının da bulunan şehit mezarları ziyaret edilerek, dualar okundu ve şehit mezarlarına çiçekler bırakıldı. Buradaki programda Havza Kaymakamı şehit oğlunun kabrini ziyaret eden Hatice Ünal ile bir süre sohbet etti. Şehit annesinin gözyaşlarına dayanamayan Kaymakam Alper Tanrısever duygulu dakikalar yaşadı.

Havza Şehir Mezarlığındaki programın ardından Havza Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programı izlemek üzere Havza Halk Eğitim Müdürlüğü salonuna geçildi. Buradaki programa Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Murat Özdemir, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz Havza Muharip Gaziler Derneği Başkanı Harun Saat, protokol üyeleri, gaziler, şehit yakınları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar ve şiirler okundu. Oyunlar sahnelendi. Ayrıca öğrenciler oratoryo sahnelendi.

Programın son bölümünde 18 Mart Şehitler Günü nedeni ile ilçe çapında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Murat Özdemir ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz tarafından ödülleri verildi.