Çarşamba Çerkes Derneği, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ın da katıldığı törenle açıldı.

Zübeyde Hanım Meydanı'nda bulunan dernek katının açılışından önce Çarşamba Abdullah Paşa Meydanı'nda tören düzenlendi. Törende Çerkez şarkıları söylendi. Samsun Çerkes Derneği'nden gelen Şıble halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

Derneğin Kurucu Başkanı Cevat Ersan, desteklerinden dolayı Çarşamba belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a teşekkür etti. Mevcut yönetimin kurucu olduğunu ve seçime gidileceğini anlatan Başkan Ersan, amaçlarının Çerkez derneğini ve geleneklerini yaşatarak birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu dile getirdi. “Dernek faaliyetlerimizi siyaset karıştırmadan yapalım” diyen Ersan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Derneğimizin hiç bir siyasi aidatlığı yoktur. Bizler çerkesler olarak anavatanında savaşmak zorunda olup sürgünün ardından bu topraklarda kurtuluş savaşı da vermiş insanlarız. Biz yazılı kuralları olmayan kadim bir toplumuz. En büyük yaptırımımız ayıplamak ve toplumdan soyutlamak olmuştur. Bizler unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü insanlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Xabze dediğimiz yazılı olmayan kurallar bütünümüzü tanıtacağız”.

Yapılan konuşmaların ardından tören alanında temsili kurdele kesilerek derneğin açılışı yapıldı.